Petje af voor Duitse industrie

Petje af voor Duitse industrie

Auteur: Hans Crooijmans | 10-03-2008

De eerste noodkreten over de sterke euro worden alweer geslaakt. De druk op ECB-president Jean-Claude Trichetneemt toe om de rente te verlagen. Want, zo heet het in Europese ondernemerskringen, anders loopt de export gevaar.


Kortzichtig, zo'n pleidooi. Want het grote voordeel van een sterke euro is dat de euro-landen veel minder hard door de stijgende wereldmarktprijzen voor voedsel, olie en andere grondstoffen worden geraakt. Bovendien valt er zelfs voor exporterende bedrijven heel goed te leven met met een dure euro, zo toont de Duitse industrie al jaren aan.


Sterker nog, de export van Duitse bedrijven groeit sinds begin dit jaar in het snelste tempo sinds de zomer van 2006. En ook in eigen land is sprake van een toenemende vraag naar Duitse industriële waar.
Toegegeven, een belangrijk deel van de Duitse export wordt afgezet in andere Europese landen, die ook met de dure euro of wellicht de Zwitserse frank betalen. Niettemin, die landen vinden de goedkope dollar kennelijk geen reden om met andere dan Duitse leveranciers in zee te gaan. ‘Duitse exportproducten zijn almaar minder gevoelig voor prijs geworden', verklaart een woordvoerder van de Bundesbank tegenover de Financial Times. Petje af. Maar hoe krijgen ze het voor elkaar?

Het antwoord op die vraag is samen te vatten in een woord: kwaliteit. Made in Germany is al decennialang een begrip over de hele wereld. Duitse bedrijven maken hun kwaliteitsimago bovendien waar. Dat geldt zeker voor de auto-industrie, die niet alleen leidend is in Europa, maar - met merken als BMW, Mercedes, Audi en Porsche - een verrassend sterke voet aan de grond heeft gekregen in de Verenigde Staten.
Minder opvallend, maar wellicht van minstens zo grote betekenis is de dominantie van Duitse bedrijven in de machine-industrie. In China, India en andere werkplaatsen van de wereld staat in de meeste fabrieken hardware van Duitse makelij. Om voor de handliggende redenen: het spul is modern, oerdegelijk, betrouwbaar en vooral superieur in prestaties.

Duitsland cultiveert de leidende positie in zulke takken van industrie. De overheid stimuleert de innovatie, onder meer door steun aan instituten die nauw gelieerd zijn aan de maak-industrie. Daarnaast is, anders dan in Nederland, de vakschool (Fachschule) niet gesneuveld door onderwijshervormingen. Bij menig opleiding en bij menig industrieel bedrijf bleef bovendien het model van leerling/gezel/meester - zij het in moderne vorm -overeind.
Zeker, de arbeidsverhoudingen in de Duitse industrie zijn nog altijd star. De lonen zijn relatief hoog, reorganisaties die met ontslagen gepaard gaan kosten kapitalen. Daar staat tegenover dat de overwegend goed geschoolde en gemotiveerde medewerkers garant staan voor een hoge productiviteit.
Jammer dat in Nederland tamelijk onzorgvuldig met het ooit flinke industriële potentieel is omgegaan.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook