Jean-Claude durft niet

Auteur: Mathijs Bouman | 28-09-2006

Jean-Claude durft niet
De inflatie is te hoog in Europa, de geldgroei excessief en de economische groei bovengemiddeld. Wat weerhoudt de president van de ECB, Jean-Claude Trichet, er toch van om die rente eens flink omhoog te gooien?

Eerst terug naar de jaren negentig van de vorige eeuw, toen Wim Duisenberg (volgens Management Team de 'grootste leider van Nederland') zijn economen opdracht gaf om de monetaire strategie van de nieuw op te richten Europese Centrale Bank te bepalen. Na lang piekeren kwamen ze met dit antwoord: als de inflatie in het eurogebied langdurig hoger is dan 2 procent: ingrijpen! Als de groei van de geldhoeveelheid langdurig boven de 'referentiewaarde' van 4,5 procent ligt: ingrijpen! Als de rente zo laag is dat de economie over de kop wordt gejaagd: ingrijpen!

Terug naar het heden. Op enkele maanden in 2004 na, ligt de inflatie in het eurogebied al zo'n zes jaar boven het maximum van 2 procent. De groei van de geldhoeveelheid is sinds de zomer van 2001 niet meer onder de 4,5 procent geweest en loopt nu op naar bijna het dubbele van die referentiewaarde. De Europese economie groeit als kool, en het wie op een krukje gaat staan ziet de volgende loongolf al weer aan komen rollen. Ondertussen staat de rente van de ECB op een magere 3 procent. Gecorrigeerd voor inflatie bedraagt de (reële) rente dus minder dan een procent. Geld is bijna gratis. Uit het geldgroeirapport dat de ECB gisteren publiceerde blijkt dan ook dat de hoge geldgroei (8,2%) in augustus grotendeels veroorzaakt wordt door de toename van leningen door burgers en bedrijven Ingrijpen! Ingrijpen! Ingrijpen! Dat zou het devies van de ECB nu logischerwijs moeten zijn. Alle seinen staan op rood. Als de huidige economische omstandigheden geen aanleiding zijn om de rente fors te verhogen, wanneer dan wel? Maar blijkbaar werkt het niet zo bij de bestuursraad van de ECB. Volgende week woensdag en donderdag komen de zeventien heren en één vrouw bijeen in Parijs, waar ze op uitnodiging van de Banque de France hun maandelijkse renteberaad zullen houden. Ondanks de hoge inflatie en geldgroei, verwachten de financiële markten dat er in Parijs hoogstens een renteverhoging van een kwart procentpunt uit de bus zal komen. Niemand die het Jean-Claude Trichet en zijn medebestuurders verbiedt, maar een passendere rentestap van een half, of misschien zelfs een heel procent wordt zeer onwaarschijnlijk geacht. Als de rente volgende week inderdaad met niet meer dan een kwart procentpunt stijgt, is er geen andere conclusie mogelijk: Trichet durft het niet aan. Nu de rente fors verhogen brengt mensen en bedrijven met grote leningen in problemen, en kan zo de economische groei beknotten. De ECB is feitelijk gegijzeld door de eigen 'gratis geld-politiek' van de afgelopen jaren. Als de rente uitzonderlijk laag is, wordt er uitzonderlijk veel geleend, en is het uitzonderlijk griezelig om de rente snel te verhogen

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie