Kunst van 645 miljard euro

Auteur: Mathijs Bouman | 16-11-2006

Kunst van 645 miljard euro

Wat is cultuur waard? De Europese Commissie liet het uitzoeken, en komt tot de conclusie dat Europeanen in het museum meer verdienen dan in de chemische fabriek.

Wat is de bron van alle welvaart? Het was in de achttiende eeuw dat een groep Franse denkers meenden het antwoord op deze fundamentele economische vraag te weten. Ze noemden zich fysiocraten en geloofden dat uiteindelijk alleen de landbouw echte welvaart kon brengen. Handel en nijverheid waren in principe improductieve tijdverspilling, want alleen de boer slaagde er in om iets uit niets te winnen.Gelukkig trokken de handelaren en handwerkslieden zich niets van deze Franse fijnslijperij aan, en gingen ze gewoon door met hun werk. Want graan in de schuur van de boer is toch echt iets anders dan brood in de winkel van de bakker. Alle spelers in de productiekolom voegen welvaart toe. Daar kwamen economen snel (de Fransen wat trager) achter.

Maar iets van de naïeve blik van de fysiocraten op de economie is blijven hangen. De meeste mensen zullen bij productie toch in eerste instantie aan tastbare goederen denken. De bakker lijkt op de een of andere manier belangrijker dan de consultant. In elk geval lijkt zijn bijdrage aan het nationaal product eenvoudiger te meten. Dat geldt vooral voor diensten die plezier geven: een theatershow, een mooi concert, een museumbezoek. Bezoekers van het concertgebouw hebben zelden het gevoel van een economische activiteit getuige te zijn. Dat hoeven zij natuurlijk ook niet te beseffen, maar het is wel zo. Cultuur is een belangrijke en vitale economische sector. Voor de Europese economie, bijvoorbeeld is cultuur belangrijker dan de chemie. In de culturele sector wordt 2,6 procent van de Europese productie gedraaid. Chemische bedrijven blijven daar met 2,3 procent bij achter. Deze getallen komen uit een nieuwe studie van de Europese Commissie getiteld The economy of culture in Europe, die gisteren werd gepresenteerd. In meer dan 300 pagina's staat daar het economische belang van cultuur in detail beschreven. Zo zorgt de sector in Europa voor 5,8 miljoen banen (3,1 procent van het totaal), bij een omzet van 654 miljard euro (dat is meer dan het Nederlandse bbp). Cultuur is ook een groeisector: het groeitempo tussen 1999 en 2003 lag met 12,9 procent boven dat van de Europese economie als geheel. Nederand doet overigens leuk mee. Onze cultuurmarkt is goed voor 2,7 procent van het bbp. Daarmee liggen we voor op Duitsland (2,4 procent), België (2,6) maar blijven we achter bij Groot-Brittannië (3,0) en Frankrijk (3,4). Dat laatste land is de cultuurkampioen van Europa. Geen land Europees land dan dat van de fysiocraten, verdient een groter deel van de welvaart in de kunsten

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie