Slecht Nederlands imago? Prietpraat

Auteur: Hans Crooijmans | 30-10-2007

Slecht Nederlands imago? Prietpraat

De harde toon waarop in Nederland het debat over immigratie en integratie wordt gevoerd, heeft een negatief effect op het vestigingsklimaat. Dat beweert althans minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. ‘Mensen in het buitenland vragen mij: "Ben ik nog wel welkom in Nederland?"', zei ze onlangs in het Financieele Dagblad.

Ook de de hoogleraren Han Entzinger en Eric Bartelsman veronderstellen dat bedrijven en expats liever uitwijken naar andere landen, terwijl talent onder minderheden niet tot ontplooiing zou komen in het ‘xenofobe' Nederland.
Nou, denk je dan, beide professoren zullen daar dan wel onderzoek naar hebben gedaan.

Nee, dus. Ze uiten slechts vermoedens of gaan af op een persoonlijke ervaring. Zo zat Bartelsman eens in het vliegtuig naar de Verenigde Staten met een Nederlandse afvaardiging voor een congres van cardiologen. 'Dat waren allemaal blanke mannen van middelbare leeftijd in dezelfde pakken. In Amerika zie je in dat beroep allerlei etnische groepen terug.' Bartelsman noemt het 'crimineel' en ‘tegen de wet' dat er op zijn universiteit allochtonen afstuderen die moeite hebben met het vinden van een baan.

Demagogische prietpraat. Waarom lieten Entzinger en Bartelsman hun studenten niet even uitzoeken of bedrijven bij hun recrutering van talent inderdaad last hebben van een verslechterd Nederlands imago? Dan hadden ze bijvoorbeeld van Shell, Unilever en Philips te horen gekregen dat expats graag naar Nederland blijven komen.

En waarom wierp Van der Hoeven niet even een blik op internationale ranglijsten van leef-, investerings-, opleidings- en vestigingsklimaat? Dan had ze kunnen constateren dat Nederland de laatste jaren alleen maar beter is gaan scoren. Uit de gratie? Dit jaar heeft zich een recordaantal van 50.000 (!) buitenlandse studenten aan Nederlandse opleidingen ingeschreven, onder wie 6.000 niet-Europeanen. Op de mondiale imago-ranglijst van de Britse merkenspecialist Simon Anholt steeg Nederland in amper twee jaar van de 24ste naar de 8ste plaats. Veel waardering is er onder studenten en expats onder meer voor de Engelstaligheid, de infrastructuur en, jawel, het prettige leefklimaat.

Misschien doet een scherpere toon in het integratiedebat Nederland juist eerder goed dan slecht. Talenten hebben waarschijnlijk beter dan Van der Hoeven, Entzinger en Bartelsman door dat Nederland economisch echt niet sterker of aantrekkelijker wordt van aanhoudende immigratie en non-integratie van laag- of ongeschoolden uit Marokko, Turkije, Oost-Europa of zwart Afrika. De grootste immigrantengroepen leverden de afgelopen decennia in elk geval geen netto-bijdrage aan de Nederlandse economie, toonde onderzoeker Pieter Lakeman aan in Binnen zonder kloppen, een boek waarop door beleidsmakers liever geen acht wordt geslagen.

Het is niet louter de ‘toon', maar het zijn vooral ook de feiten die veel politici en zelfs wetenschappers in het integratie- en immigratiedebat niet aanstaan. Die houding is heel treurig. Om niet te zeggen: schandalig.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie