Meer personeel, mindere economie

Auteur: Hans Crooijmans | 04-01-2008

Meer personeel, mindere economie

Er is iets vreemds aan de hand. Want terwijl het pessimisme over de economische vooruitzichten bijna wereldwijd met de dag toeneemt, blijven bedrijven nieuw personeel recruteren.

Die opmerkelijke trend is nu al waarneembaar in de Verenigde Staten. Terwijl daar ernstig rekening wordt gehouden met een recessie, blijft de werkgelegenheid er vooralsnog groeien en lag het meest recente cijfer over het aantal ww-uitkeringen veel lager uit dan waarop marktvorsers hadden gerekend.

Maar ook elders in de wereld laten ondernemingen zich niet ontmoedigen door de angst voor een economische teruggang, mogelijke winstdalingen en oplopende inflatie. Het meest overtuigende bewijs daarvoor levert organisatiebureau McKinsey in zijn online te lezen Quarterly Journal.

Elke drie maanden houdt McKinsey een grote internationale enquete naar de verwachtingen van managers van bedrijven. De laatste dateert van vorige maand en de resultaten ervan werden eergisteren gepubliceerd.
Gevraagd naar de economische perspectieven voor het komende halfjaar - McKinsey kijkt wijselijk niet verder vooruit want een prognose van zes maanden is al lastig genoeg - verwacht bijna 40 procent van de ondervraagden een verslechtering. Dan te bedenken dat in juni nog maar 13 procent zo negatief was. Volgens 60 procent van de respondenten zullen vooral oplopende prijzen van olie, gas en grondstoffen de inflatie flink doen aanwakkeren, een voorspelling die aansluit bij deze waarschuwing van Robeco.

Tot zover brengt het onderzoek van McKinsey waarschijnlijk niet veel nieuws. Verrassender is de uitkomst dat slechts een op de drie bedrijven denkt een antwoord te hebben op de stijgende inflatie. En dat bijna eenderde verwacht momenteel niet de kracht, macht en nieuwe ideeen te hebben om prijsstijgingen door te berekenen.

Hulp is dus geboden. Vandaar, aldus McKinsey, de misschien wel meest opzienbarende uitkomst van het onderzoek: bedrijven gaan de komende tijd meer dan ze aanvankelijk van plan waren in hun human resources investeren. Dat komt onder meer neer op meer scholing en training. En, niet te vergeten, op meer personeel.
Bijna de helft van de bedrijven gaat het komende halfjaar extra medewerkers aannemen. Opvallend is dat die bereidheid ongeveer even groot is in de met vertraagde groei kampende Europa en het met recessie-verschijnselen opgezadelde Amerika als in de snelgroeiende economieen van China en India. Intussen zegt slechts 21 procent van de bedrijven het mes te zullen zetten in de organisatie. Die groep is nauwelijks groter dan in juni vorig jaar, toen 17 procent van de ondervraagden een inkrimping van het personeelsbestand voorzag.

McKinsey waagt zich niet conclusies uit deze resultaten. Ik wel. Te weten: het bedrijfsleven is notoir optimistisch. Kennelijk wordt verwacht dat een economische inzinking van zeer korte duur zal zijn. In elk geval getuigt het van durf om meer geld in medewerkers te steken. Maar of dit ook lonend en verstandig is, moet nog worden bewezen.
Bovendien: door de massale jacht op personeel zullen zo goed als zeker de lonen worden opgedreven. Dat zal ten koste gaan van de winstgevendheid van het bedrijfsleven en een extra impuls aan de inflatie geven. Kortom, veel bedrijven zijn het komende halfjaar met een gevaarlijk spelletje bezig.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie