De grote schoonmaak

De grote schoonmaak

Auteur: Haico Meijerink | 05-02-2009

Werd mijn moeder vroeger al aangemoedigd door de ijver van de buurvrouw om met de grote schoonmaak te beginnen, ook CEO's steken elkaar aan tot het doen van de grote schoonmaak. Nu hield mijn moeder dagelijks het huis schoon en was de "grote schoonmaak" niet echt een evenement dat veel aandacht trok; bij CEO's is dit duidelijk anders. Toch kunnen ze veel van mijn moeder leren.

Nu de financiële crisis tot allerlei actie's en reactie's noopt, is het ook een mooi moment om de bezem, stoffer en blik uit de kast te halen.

De vraag die zich opdringt is wat leidinggevenden ervan weerhoudt (of weerhouden heeft) om gewoon iedere dag het "huis" schoon te houden.

Vuile was
Rondom de crisis op de financiële markten komen, bijna zonder uitzonderingen, de beursgenoteerde ondernemingen met tegenvallende resultaten, aankondigingen van bezuinigingen en andere maatregelen, want de ecomische omstandigheden geven een prachtige kapstok om de vuile was aan op te hangen.


Zou het niet beter zijn geweest om, net als mijn moeder, iedere dag even de zwabber en een lap ter hand te nemen? Zo voorkom je dat je maandenlang het vuil onder het tapijt veegt tot het moment dat het tapijt als een golfslagbad in de gang ligt?

Witte boorden
Maar ik ben bang dat het zo niet werkt in de boardrooms. Ik hoop dat er snel weer "poppetje blauw" in de schappen ligt om de witte boorden te reinigen, waarschijnlijk met "dubbele bonus" punten!

Haico Meijerink

Lees ook:
> Biografie Haico Meijerink
> Topmanagers twijfelen over eigen aanpak economische crisis
> Dossier kredietcrisis
> Optimisme economische vooruitzichten fors gedaald
> Slotverklaring G20 recept voor nog zwaardere crisis

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Succesvol-managen07v.jpg

Succesvol onzekerheid managen: een gewilde competentie

Bedrijven hebben grote behoefte aan topbestuurders die onzekerheid succesvol kunnen managen. Bij die gewilde leiderschapscompetentie hoort ook openlijk durven twijfelen en het organiseren van tegenspraak. Beschikken over zelfkennis is ook essentieel, maar in de praktijk lijken bestuurders zichzelf minder goed te kennen dan ze beweren, schrijft Jean-Paul van Londen.

lees artikel
scopist_posts/originals/MSII_2020-07v.jpg

Analyse Management Scope Corporate Impact Index: Oog voor álle stakeholders

Alliander is de winnaar van de 2020-editie van de Management Scope Corporate Impact Award voor de onderneming met de grootste maatschappelijke impact. Het netwerkbedrijf laat zien hoe meervoudige waardecreatie aandeelhouders én de maatschappij voordeel oplevert.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-MSCII07v.jpg

De evolutie van de Management Scope Corporate Impact Index

Omdat maatschappelijke impact aan constante verandering onderhevig is, is de methodiek van de Management Scope Corporate Impact Index voor voor de editie 2020 verder verfijnd. De pijlers goed bestuur, relatie met de buitenwereld, duurzaamheid, financiële gezondheid en goed werkgeverschap zijn op onderdelen van nieuwe metrics voorzien.

lees artikel
facebook