De grote schoonmaak

De grote schoonmaak

Auteur: Haico Meijerink | 05-02-2009

Werd mijn moeder vroeger al aangemoedigd door de ijver van de buurvrouw om met de grote schoonmaak te beginnen, ook CEO's steken elkaar aan tot het doen van de grote schoonmaak. Nu hield mijn moeder dagelijks het huis schoon en was de "grote schoonmaak" niet echt een evenement dat veel aandacht trok; bij CEO's is dit duidelijk anders. Toch kunnen ze veel van mijn moeder leren.


Nu de financiële crisis tot allerlei actie's en reactie's noopt, is het ook een mooi moment om de bezem, stoffer en blik uit de kast te halen.

De vraag die zich opdringt is wat leidinggevenden ervan weerhoudt (of weerhouden heeft) om gewoon iedere dag het "huis" schoon te houden.

Vuile was
Rondom de crisis op de financiële markten komen, bijna zonder uitzonderingen, de beursgenoteerde ondernemingen met tegenvallende resultaten, aankondigingen van bezuinigingen en andere maatregelen, want de ecomische omstandigheden geven een prachtige kapstok om de vuile was aan op te hangen.


Zou het niet beter zijn geweest om, net als mijn moeder, iedere dag even de zwabber en een lap ter hand te nemen? Zo voorkom je dat je maandenlang het vuil onder het tapijt veegt tot het moment dat het tapijt als een golfslagbad in de gang ligt?

Witte boorden
Maar ik ben bang dat het zo niet werkt in de boardrooms. Ik hoop dat er snel weer "poppetje blauw" in de schappen ligt om de witte boorden te reinigen, waarschijnlijk met "dubbele bonus" punten!

Haico Meijerink

Lees ook:
> Biografie Haico Meijerink
> Topmanagers twijfelen over eigen aanpak economische crisis
> Dossier kredietcrisis
> Optimisme economische vooruitzichten fors gedaald
> Slotverklaring G20 recept voor nog zwaardere crisis

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook