De grote schoonmaak

De grote schoonmaak

Auteur: Haico Meijerink | 05-02-2009

Werd mijn moeder vroeger al aangemoedigd door de ijver van de buurvrouw om met de grote schoonmaak te beginnen, ook CEO's steken elkaar aan tot het doen van de grote schoonmaak. Nu hield mijn moeder dagelijks het huis schoon en was de "grote schoonmaak" niet echt een evenement dat veel aandacht trok; bij CEO's is dit duidelijk anders. Toch kunnen ze veel van mijn moeder leren.


Nu de financiële crisis tot allerlei actie's en reactie's noopt, is het ook een mooi moment om de bezem, stoffer en blik uit de kast te halen.

De vraag die zich opdringt is wat leidinggevenden ervan weerhoudt (of weerhouden heeft) om gewoon iedere dag het "huis" schoon te houden.

Vuile was
Rondom de crisis op de financiële markten komen, bijna zonder uitzonderingen, de beursgenoteerde ondernemingen met tegenvallende resultaten, aankondigingen van bezuinigingen en andere maatregelen, want de ecomische omstandigheden geven een prachtige kapstok om de vuile was aan op te hangen.


Zou het niet beter zijn geweest om, net als mijn moeder, iedere dag even de zwabber en een lap ter hand te nemen? Zo voorkom je dat je maandenlang het vuil onder het tapijt veegt tot het moment dat het tapijt als een golfslagbad in de gang ligt?

Witte boorden
Maar ik ben bang dat het zo niet werkt in de boardrooms. Ik hoop dat er snel weer "poppetje blauw" in de schappen ligt om de witte boorden te reinigen, waarschijnlijk met "dubbele bonus" punten!

Haico Meijerink

Lees ook:
> Biografie Haico Meijerink
> Topmanagers twijfelen over eigen aanpak economische crisis
> Dossier kredietcrisis
> Optimisme economische vooruitzichten fors gedaald
> Slotverklaring G20 recept voor nog zwaardere crisis

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Essay-elipslife05v.jpg

Wees voorbereid op de klap die nog moet komen

Bedrijven doen er verstandig aan hun workforce management in de tijd na COVID-19 nu al onder de loep te nemen. Het risico is groot dat mensen op de lange termijn alsnog uitvallen, voorziet Stefan Duran, branch head Benelux van levensverzekeraar elipsLife.  

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-AllenOvery05v.jpg

De Rijnlandse visie sleept ons door de crisis heen

Tijdens een crisis is advies van commissarissen is niet langer vrijblijvend en bij uitstek een vorm van preventief toezicht. Daarmee kunnen commissarissen impact maken als klankbord voor het bestuur, schrijft Allen & Overy-partner Charles Honée.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-nyenrode05v.jpg

Thought leadership gevraagd

Maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe risico’s zoals de klimaattransitie zullen leiden tot ingrijpende systeemveranderingen in ondernemingsbestuur. Jeroen Veldman, associate professor van Nyenrode Business Universiteit komt met een oproep aan bestuurders en commissarissen om in stakeholdercoalities actief mee te werken aan het fundament van een nieuw governancegebouw.

lees artikel
facebook