Een zakenkabinet aub!

Auteur: Mark Koster | 12-12-2006

Een zakenkabinet aub!

Ooit waarschuwden topmannen de politiek voor te veel bemoeizucht met het zakenleven, tegenwoordig kapittelt het bedrijfsleven de Haagse bestuurders voor gebrek aan engagement. Ga zo door zakenjongens.

Dertig jaar nadat ondernemend Nederland de socialistische premier Den Uyl opriep om zijn fiscale gruwelbewind te staken is er een nieuwe generatie topmannen opgestaan. Maar liefst 81 captains of industry (inclusief een paar verdwaalde journalisten en wetenschappers) kraken het huidige milieubeleid en eisen van informateur Hoekstra dat hij de partijen oproept om hun groene hart te laten spreken. Schitterend - en dat bedoel ik niet cynisch - zeker niet, omdat onder de brandbrief de handtekeningen staan van de bazen van grootvervuilers als DSM, Schiphol en Akzo Nobel.

Wordt dit dan eindelijk de wake-up call voor de slapende politici in Den Haag? Al eerder toonden wetenschappers en ex-(vice) presidenten aan dat we door onze slonzige omgang met de natuur een behoorlijke voorziening moeten treffen. Femke Halsema streed tijdens de verkiezingscampagne dapper voor de bijtjes en de bloempjes, maar naar haar werd niet geluisterd. Het is opvallend dat de harde waarheden over de onttakeling van ons economische bestel tegenwoordig afkomstig zijn van buitenstaanders, vaak uit het bedrijfsleven. Onno Ruding, de Scrootch van de kabinetten Lubbers, rekende ons onlangs al voor dat de AOW en de hypotheekaftrek niet langer te betalen zijn. Onverdachte hoek, zou je denken. Ruding, die na zijn ministerschap overleefde in het walhalla van het kapitalisme, geselde op ouderwetse wijze het laffe gedrag van de elkaar beloerende Machiavellisten in de residentie. Niemand uit de regering viel hem bij. Zo zijn er meer bevlogen zielen met gebutste blazoens. Minister Winsemius, die jarenlang als adviseur werkte in de private sector, zag als invalminister van VROM, dat de achterstandswijken transformeren in Parijse banlieux, maar moest om electorale redenen zijn mond dichthouden. Pijnlijke openbaringen. En nu zijn daar de grootkapitalisten die zich zorgen maken om de warme winters en de broedvogels die eigenlijk in Spanje op een ei zouden moeten zitten. Elco Brinkman riep een paar maanden geleden nog om een zakenkabinet van verstandige mensen. De vaderlandse bouwbaron werd toen uitgelachen, en geheel onterecht. Zonder onparlementair te willen zijn, wordt het tijd dat zakelijke types zich inzetten voor grote kwesties. Balkenende had ze goed omschreven in zijn laatste miljoenennota: globalisering, vergrijzing, technische innovatie en niet te vergeten het milieu. Meneer Hoekstra, grijp eens in! Stuur die pubers eens naar huis met een opdracht om ons land te regeren

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie