EU laat fraudeurs vrij spel

Auteur: Gastauteurs | 12-12-2006

EU laat fraudeurs vrij spel

Gastauteur Henk Willem Smits: Miljarden euro's gaan verloren in een fraude, en de Europese Unie zou daar wat aan kunnen doen, maar laat het na. Het blijkt makkelijker afspraken te maken met Dubai dan met Frankrijk.

Fraudeurs tappen minstens tientallen miljarden euro's belastinggeld af van overheden van de Europese Unie. Vooral de Britse fiscus is zich wild geschrokken. Terwijl de economie groeide, nam de BTW-afdracht in Groot Brittanië vorig jaar af. Via de Curaçaose bank van de Nederlandse oliehandelaar John Deuss zou 7,5 miljard euro zijn weggespoeld uit de Britse schatkist. Een BBC-documentaire toonde onlangs een loodgieter die in een jaar multimiljonair was geworden. In België wordt de schade op 1,2 miljard euro geschat, en De Telegraaf meldde dat Deuss ook Nederlandse klanten had die zouden hebben gefraudeerd.

De carrousel wordt zeker door de slimmere fraudeur opgetuigd en ondoorzichtiger gemaakt, maar het schijnt relatief simpel te zijn. Bedrijf A in Nederland verkoopt een partij kleine, kostbare goederen als geheugenchips of mobiele telefoons aan bedrijf B in België. Bij export binnen de EU geldt het nultarief en hoeft geen BTW te worden gerekend door bedrijf A. Bedrijf B verkoopt de partij door aan bedrijf C, en rekent 21% BTW. Bedrijf C stelt BTW te hebben betaald en claimt die bij de belastingdienst. Bedrijf B zou het moeten afdragen aan de Belgische staat, maar doet dat niet, het sluist het geld naar exotische banken in oorden als Dubai en Curaçao. De bank van Deuss zou mede zo gewild zijn, omdat die razendsnelle hypermoderne internetfuncties had, waardoor het geld met één druk op de knop naar het Caraïbisch gebied was verplaatst. Na een paar maanden ploft bedrijf B, is de rekening leeggeplunderd en valt voor de controlerende belastinginspecteur uit de failliete boedel niets meer te halen. Landen zouden snel informatie moeten uitwisselen dat een verdachte partij chips is verscheept of een verdacht bedrijf opvallende BTW-claims doet. Nu duurt de uitwisseling van informatie soms nog maanden. Het is de Britten ondertussen gelukt om met Dubai afspraken over het bestrijden van deze fraude te maken, maar met Frankrijk is dat vooralsnog niet gelukt. Londen wil graag BTW anders gaan verrekenen voor fraudegevoelige producten. Een anti-fraude plan dat in één keer door alle 25 EU-landen zou moeten worden ingevoerd, komt pas volgend jaar op de agenda, en niemand is het met elkaar eens. Dat betekent dus nog jaren vrij spel voor gehaaide oplichters

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie