Europese economie: harde landing?

Auteur: Mathijs Bouman | 12-10-2006

Europese economie: harde landing?
Gordels vast, stoelen recht en tafeltjes wegklappen. De Europese economie maakt zich op voor de landing. De eerste helft van 2007 wordt veel minder florissant dan die van dit jaar. De groei zou zelfs terug kunnen vallen tot nul procent.

Nul komma nul procent. Dat zou volgens economen van de Europese Commissie in het eerste kwartaal van 2007 wel eens het groeitempo van het eurogebied kunnen zijn. Gisteren bleek dat de Commissie de toch al niet al te beste groeiverwachtingen, neerwaarts heeft bijgesteld. Toegegeven, nul procent is de ondergrens van de raming; de groei kan volgens de Commissie uitkomen op maximaal een half procent op kwartaalbasis. Maar dat de mogelijkheid van nul-groei in Brussel nu serieus wordt genomen, geeft toch te denken.

Bovendien is de Commissie niet de enige zwartkijker. Gistermiddag verscheen de periodieke analyse van IFO, INSEE en ISEA, de planbureaus van Duitsland, Frankrijk en Italië. De toon van het stuk is vrolijk, maar de boodschap somber. De industriële productie valt terug en de groei heeft gepiekt, terwijl de inflatie juist verder oploopt. De economen van de drie landen verwachten voor het eerste kwartaal van 2007 zelf een inflatie van 2,5 procent - een half procent boven het ECB-plafond. Lagere groei, hogere inflatie. Horen we daar iemand zachtjes 'stagflatie' fluisteren? Zo ver is het gelukkig nog niet, maar de tekenen zijn niet gunstig. Zelfs de Europese Centrale Bank denkt dat de inflatie in 2007 boven het zelfgekozen maximum zal liggen. Weliswaar daalde het tempo van geldontwaarding in september naar 1,8 procent , zo schrijft de ECB in het vandaag verschenen maandbericht, maar dat zal niet blijvend zijn. De hoge geld- en kredietgroei in het eurogebied zal ervoor zorgen dat de inflatie weer gaat oplopen. Het staat er nog net niet letterlijk in, maar het maandbericht van de ECB geeft alle reden om verdere renteverhogingen door de centrale bank te verwachten. Over de economische groei van de eurozone is de ECB optimistischer dan de Commissie en de planbureaus. 'De groei blijft robuust', stelt de bank. Maar aan die mededeling hoeven we niet al te veel waarde te hechten. Zodra de ECB in het openbaar gaat twijfelen over de 'robuustheid' van de groei, leidt dat direct tot speculaties over het uitblijven van verdere renteverhogingen. Dat kan de ECB nu even niet hebben, want dat zou de inflatieverwachtingen verder aanwakkeren. Een belangrijke oorzaak van zowel de groeivertraging als de stijgende inflatie is verhoging van de Duitse BTW op 1 januari 2007. De verwachting is dat Duitsers grote aankopen nog dit jaar zullen doen, en dat daardoor de consumptie in het eerste kwartaal van volgend jaar terugvalt. Minder consumptie in Duitsland zorgt voor minder economische groei in dat land en dat verspreidt zich via lagere Duitse import over de rest van Europa. De ervaringen in Nederland laten zien dat dit geen vergezocht scenario is. Op 1 januari 2001 ging de Nederlandse BTW omhoog naar 19 procent. Met desastreuze gevolgen voor de consumptiegroei: die daalde van 3,4% in het vierde kwartaal van 2000 tot 0,9 procent in het eerste kwartaal van 2001. De economische groei viel terug van 3,5 procent in 2000 naar een magere 1,4 procent in 2001. Duitsland is gewaarschuwd.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie