Europa heeft innovatie voor het grijpen

Auteur: Mathijs Bouman | 28-11-2006

Europa heeft innovatie voor het grijpen

Het is de breinbreker van bijna iedere manager: hoe organiseer ik het innovatieproces in mijn bedrijf? Hoe zorg ik dat we het morgen slimmer doen dan vandaag? Hoe krijg ik vat op dat ongrijpbare proces?

Vermenigvuldig die zorgen met tienduizend, en je hebt het wanhoopsniveau van de Nederlandse politiek. De opeenvolgende ministers van Economische Zaken hebben de afgelopen jaren getracht Nederland om te vormen tot een innovatieve economie. Technologiesubsidies, incubators, clusterbenaderingen, 'TechnoPartner'-regelingen, innovatievouchers, sleutelgebieden, je kunt het zo gek niet bedenken, of het is wel geprobeerd. Ondertussen staat Nederland op de innovatielijstjes ergens in de middenmoot en geven we minder uit aan R&D dan het EU-gemiddelde.

De ironie is dat het helemaal niet zo moeilijk is om het innovatieklimaat te bevorderen. De minister van Economische Zaken heeft het wat dat betreft juist veel makkelijker dan een individuele manager. Hij hoeft zich namelijk geen zorgen te maken over de richting van de technologische ontwikkeling. Hij hoeft alleen maar de juiste randvoorwaarden te scheppen. Wat die voorwaarden zijn legt de Franse innovatie-econoom Phillipe Aghion op uiterst heldere wijze uit in de acht pagina's tellende publicatie'A Primer on Innovation and Growth', dat onlangs verscheen bij de nieuwe Europese denktank Bruegel. Volgens Aghion blijft de Europese technologische ontwikkeling achter, omdat er onder de bedrijven te weinig nieuwkomers zijn, waardoor de concurrentie op Europese markten beperkt blijft. Bovendien is er in Europa te weinig aandacht voor subliem hoger onderwijs, waardoor de echte genieën, die voor technologische doorbraken zorgen, onderbenut worden. De oplossing is simpel: zorg voor meer toetreders op de markt door het voor startende bedrijven eenvoudiger te maken. Breek de Europese kredietmarkten open zodat starters eenvoudiger aan financiële middelen kunnen komen. En geef bij het antikartelbeleid veel meer aandacht aan toetredingsbarrières. Steek daarnaast veel meer geld in hoger onderwijs en zorg dat het aantal hoger opgeleiden stijgt. Dit beleid is volgens Aghion nu harder nodig dan ooit. Na de Tweede Wereldoorlog kon Europa decennia lang meeliften op de technologische vooruitgang van de VS. Die inhaalslag hebben we ondertussen gemaakt. Nu moet Europa op eigen kracht verder groeien, en zelf op zoek naar nieuwe technologie. De economische toekomst van Europa - en Nederland - hangt van de vraag of beleidsmakers die juiste draai weten te maken

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie