Europa: under construction

Auteur: Mathijs Bouman | 21-02-2006

Europa: under construction
Gisteren ging het loket open van EURES, de Europese vacaturebank van de Europese Commissie. Ruim een miljoen banen wachten op een enthousiaste Europeaan (m/v). De Scopist maakte een proefrit.

U beseft het zich misschien niet, maar 2006 is het Europese Jaar van de Arbeidsmobiliteit. Om van Europa in 2010 de meest dynamische en concurrerende economie ter wereld te maken, iets dat de regeringsleiders elkaar in 2000 in Lissabon plechtig beloofden, is het van groot belang dat Europeanen daar werken waar ze het meest nodig zijn. Dat zal vaak in een andere EU-lidstaat zijn. Maar veertien jaar na het opengaan van de binnengrenzen is het met de arbeidsmobiliteit in Europa nog altijd droevig gesteld. Vergeleken met bijvoorbeeld de Amerikaanse werknemer, die gewend is achter het werk aan te reizen, is de Europeaan ziekelijk honkvast.

Maar de redding is nabij. In het kader van het mobiliteitsjaar is gisteren een groots opgezette vacaturebank geopend. Met een miljoen banen voor ambitieuze Europeanen zonder reisangst. Een prima initiatief natuurlijk. Jammer alleen dat de inhoud van de site behoorlijk teleur stelt. Neem een denkbeeldige econoom die zijn geluk in Europa wil zoeken. Hij (of zij) typt 'economist' in het zoekscherm, en krijgt een fraaie lijst met vacatures in verschillende landen. Dat ziet er goed uit. Vooral die baan op Cyprus, want daar is het altijd zomer. Klikken dus maar. ??????????????. ????? ??????? ???????????? ?? ??????????????????, lezen we. Het staat er verderop ook in het Engels (het gaat om een securities settlement officer), maar de meest belangstellenden zullen al in totale verwarring afgehaakt zijn. De Zweden zoeken een nationalekonomer till Ekonomiska avdelningens fördelningsanalysenhet Ekonomiska avdelningen en doen er voor het gemak maar helemaal geen vertaling bij. Dan maar naar Engeland. Daar hebben ze volgens de website maar liefst 115.831 vacatures voor economen! Helaas blijkt het hier te gaan om een overzicht van alle vacatures in dat land. In Nederland zoekt men overigens geen enkele econoom. We hebben hier zelfs geen enkele behoefte aan Europese werknemers. Van de miljoen vacatures zijn er slechts 15 afkomstig uit Nederland. En zelfs dat is waarschijnlijk op een invoerfout gebaseerd, want de afzender is: Public Employment Service of UK. Misschien kwam het jaar van de arbeidsmobiliteit iets te vroeg voor deze website.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie