Spaar ons spaargeld: verbied hoge kosten

Spaar ons spaargeld: verbied hoge kosten

Auteur: Esther van Rijswijk | 06-03-2008

Het gedonder rondom de woekerpolissen laat zien dat de Nederlandse aanpak om financiële producten ‘transparant' te maken, niet werkt. Accepteer dat een hypotheek of een beleggingsverzekering voor de gemiddelde consument niet te bevatten is, maar maximeer de toegestane kosten! En laat die financiële bijsluiter voortaan maar zitten.


Als het aan de Ombudsman financiële dienstverleningligt, betalen verzekeraars de komende jaren 2 miljard euro uit aan consumenten die hun geld in beleggingsverzekeringen stopten. Het feit dat de meeste verzekeraars onmiddellijk akkoord gingen, geeft aan dat dat bedrag waarschijnlijk te laag is, maar dat terzijde.


Veel interessanter dan het bedrag van twee miljard, is de stelling van Jan Wolter Wabeke (de ombudsman) dat de kosten van een beleggingsverzekering niet hoger zouden moeten zijn dan 2,5 procent.
Al het gerommel met financiële bijsluiters, het verder optuigen van de zorgplicht van adviseurs, en het lesgeld van de aandelenlease affaire ten spijt, konden nieuwe problemen niet worden voorkomen.


Het is zo langzamerhand wel duidelijk consumenten simpelweg niet in staat zijn financiële producten te doorgronden. Sterker nog: velen willen dat ook niet, vandaar dat ze ervoor naar een adviseur gaan.

In Groot Brittannië concludeerde een commissie in 2002 al de markt voor financiële dienstverlening altijd in staat zal blijven om rookgordijnen op te trekken voor consumenten, en dat vereenvoudiging ervan van bovenaf opgelegd moet worden. De commissie Sandler adviseerde om maximale kosten van 1 procent - fors minder dus dan de 2,5 procent van Wabeke - toe te staan voor bepaalde beleggings-, pensioen- en lijfrenteproducten. Het idee is dat aanbieders van die producten dan vanzelf tot vereenvoudiging over zullen gaan. Zonder dwang, hebben ze daartoe geen enkele prikkel.

Opmerkelijk is dat de financiële sector in Groot Brittannië destijds Sandler niet aanviel op zijn analyse. Op het percentage was, zoals te verwachten valt, wel veel kritiek. Dat zou veel te laag zijn, en geen ruimte bieden voor marketinginspanningen. Dat laatste is in Groot Brittannië belangrijk, omdat mensen er te weinig sparen en beleggen, vooral voor hun pensioen. In Nederland is dat, dankzij de verplichte pensioenregelingen voor werknemers, veel minder een probleem.

Maar we zijn niet flauw: laten we beginnen met 2 procent maximale kosten, de komende jaren af te bouwen tot 1 procent. En laat die financiële bijsluiter dan voortaan maar zitten.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Column-Karssing10v.jpg

Geef elkaar vaker complimenten

Eindelijk. Na enkele honderden jaren wachten zijn de twee meesterwerken van de Schotse auteur Adam Smith vertaald. Dit voorjaar kreeg De welvaart van landen (1776) veel aandacht. Terecht. De vader van de moderne economie maakt in dit boek helder hoe de commerciële samenleving armoede bestrijdt en vrijheid vergroot. Als goede vriend van het kapitalisme – hoewel hij dat woord zelf niet gebruikt – telt hij de zegeningen en is hij tegelijkertijd zeer kritisch op de uitwassen. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Toezicht-dode-hoek10v.jpg

Voorkom toezicht met een dode hoek

Commissarissen hebben te weinig zicht op cultuur, gedrag en reputatie. Die ‘dode hoek’ heeft al tot heel wat ongelukken geleid. Tijd voor 21e-eeuws toezicht: vanuit de purpose van de organisatie en met oog voor samenleving, stakeholderbelangen en soft controls, aldus Marleen Janssen Groesbeek, Marlies de Ruyter de Wildt en Caroline Zegers.

lees artikel
scopist_posts/originals/Datagebruik10v.jpg

Laat dataverbruik niet uitgroeien tot doemscenario

Het digitale dataverkeer leidt tot een verdubbeling van het wereldwijde energieverbruik. Niet in elke boardroom zijn het snel groeiende dataverbruik en de gevolgen voor het energieverbruik top of mind. Dat zou het wel moeten zijn, stellen ING sectorbankier Dirk Visser en -econoom Ferdinand Nijboer. Bedrijven kunnen de milieu-impact binnen de perken houden door kritisch naar hun ICT-activiteiten te kijken.

lees artikel
facebook