Bedrijfsfinanciering met hulp van Portal Holland

Auteur: Gastauteurs | 20-07-2010

Bedrijfsfinanciering met hulp van Portal Holland

Bedrijven die op zoek zijn naar geld, kunnen sinds deze maand terecht op Portal Holland. Het platform wil liquiditeitsbehoeftige ondernemingen koppelen aan buitenlandse financiers. ‘We willen dit concept Europees uitrollen.'

Hoewel de financiële crisis grotendeels achter de rug lijkt te zijn, hebben bedrijven nog steeds grote moeite om bancair krediet te krijgen. En dan gaat het echt niet om de kneusjes van de klas, weet Willem Vunderink, partner bij KPMG Meijburg & Co.
‘Het zijn gewoon gezonde bedrijven met in principe goede vooruitzichten, die even krap bij kas zitten.' Vunderink heeft de afgelopen twee jaar veel herstructureringswerk gedaan bij bedrijven die door de crisis in de financiële problemen zijn gekomen.

Portal Holland
Aan de andere kant weet hij dat grote partijen in het buitenland ruimschoots liquiditeiten beschikbaar hebben, maar een slechte toegang tot de Nederlandse markt. Om die kloof tussen Nederlandse bedrijven en buitenlandse financiers te overbruggen, is begin deze maand Portal Holland opgericht.

Flexibele oplossingen
Portal Holland is een platform waar Nederlandse bedrijven flexibele oplossingen van wereldwijde aanbieders van alternatieve liquiditeit vanaf 25 miljoen euro kunnen vinden. Na een eerste intakegesprek, waarbij wordt gekeken of het bedrijf aan de algemene voorwaarden voldoet, kan al vrij snel een vervolg met een of meerdere financiers geregeld worden.

Achtergesteld vermogen
Het moet daarbij gaan om een bestaand, in Nederland gevestigd bedrijf, met een gezonde businesscase en een financieringsbehoefte vanaf 25 miljoen euro. Het aanbod van kapitaal bestaat uit vreemd vermogen dat achtergesteld is op andere schuldeisers, zoals banken. Daarbij zijn alle varianten mogelijk.

Initiatief van KPMG
Portal Holland is een initiatief van de adviespraktijk en de belastingadviespraktijk van KPMG. Mede initiatiefnemer van Willem Vunderink is Wouter van de Bunt, partner bij KPMG Corporate Finance. Volgens Vunderink ligt het belang van Portal Holland in het voor Nederlandse bedrijven zichtbaar maken van financiers die een trackrecord hebben in het aanbieden van op maat gesneden en vooral flexibele oplossingen.

Opereren achter de schermen
Daarbij gaat het dus expliciet niet om banken of (Nederlandse ) participatiemaatschappijen, maar moet worden gedacht aan grote buitenlandse informals en financiële partijen die vooral achter de schermen opereren. Concrete namen wil Vunderink niet noemen.

Vliegwieleffect
KPMG denkt met dit initiatief niet in concurrentie te treden met de banken, maar slechts een leemte op te vullen in de financieringsmarkt. Vunderink: ‘Alle betrokken stakeholders, inclusief de reeds bij een bedrijf betrokken banken, kunnen er hun voordeel mee doen.
Portal Holland kan een vliegwieleffect bewerkstellingen door bedrijven te financieren op een wijze waardoor banken weer ruimte krijgen om op hun beurt nieuwe kredieten te kunnen uitgeven. Het is dan ook een goed aanvullend instrument voor Nederlandse bedrijven, waarvoor kredietverlening nog steeds stroef verloopt.'

Onafhankelijk platform
Portal Holland is ondergebracht in de stichting Portal Holland, opereert onafhankelijk van KPMG Meijburg & Co en KPMG Advisory en zal dan ook als onafhankelijk platform voor marktpartijen beschikbaar zijn. KPMG treedt in voorkomende gevallen wel op als adviseur van financiers en bedrijven.

Juridisch advies
Bij Portal Holland is ook Boekel de Nerée betrokken, dat als juridisch adviseur van financiers en bedrijven actief is. Aangesloten financiers zijn via Portal Holland op individuele basis bij bedrijven te introduceren. Volgens Vunderink hebben de eerste bedrijven zich inmiddels al gemeld.
Hij verwacht dat Portal Holland op jaarbasis zo'n honderd bedrijven kan helpen. Bovendien ziet hij kansen om het concept ook Europees uit te rollen. Vunderink: ‘Het is heel schaalbaar en snel in andere landen te introduceren, dus wie weet. Aan ons zal het niet liggen.'

Lees ook:
> Alex Otto, Delta Lloyd: ‘Saai is sexy geworden'
> EU bereid banktaks alleen door te voeren
> "Mogelijk 18.000 bedrijven in financiële problemen"
> Klaas Wagenaar, partner KPMG: ‘Aviate Navigate Communicate'
> Sjoerd van Keulen: ‘Het is tijd voor een nieuw model'

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen
editorial_groen.jpg

Opinie-artikelen

In dit dossier

Meer opinie