Humor 2007: stakende rijksambtenaren!

Auteur: Mathijs Bouman | 22-01-2007

Humor 2007: stakende rijksambtenaren!
De FNV waarschuwt minister Remkes voor de laatste maal. Toegeven aan de looneis of de rijksambtenaren gaan tot actie over. De VVD-minister ligt in een deuk. CDA, PvdA en de Christen Unie lachen mee.

Er komen deze week werkonderbrekingen bij de belastingdienst, kondigde de AbvaKabo gisteren via de website aan. En de douane gaat stiptheidsacties uitvoeren. Nederland viert feest. Belastingambtenaren die hun werk niet, en douaneambtenaren die hun werk juist wel doen - wat wil je nog meer?

Maar dit is nog niet alles. Er komt ook een protestmars bij de belastingdienst van Rotterdam en op vijf ministeries gaan de ambtenaren eisen dat de topambtenaar zich achter de eisen stelt. Zo niet, dan schilderen ze het gebouw rood. Een optocht en een gratis winterschilder. Minister Remkes, verantwoordelijk voor deze extreme arbeidsonrust, trekt zijn wenkbrauw wat op, en gaat over tot de orde van de dag. De vakbond eist 2,5 procent loonsverhoging. Dat is ruim het dubbele van de inflatie en zou dus een forse verhoging van de reële loonkosten van de overheid betekenen. En eigenlijk is de looneis nog veel hoger. Behalve de 2,5 procent voor 2007, eisen de bonden ook een verhoging van de eindejaarsuitkering in drie jaar tot het niveau van een volwaardige dertiende maand. Dat laatste klinkt onschuldiger dan het is. Reken even mee: in de CAO van vorig jaar werd de eindejaarsuitkering al verhoogd van 0,8% naar 1,6% van het jaarloon. Een dertiende maand is 1/12 , of te wel 8,3 procent van het loon. Er moet de komende drie jaar dus nog 6,7 procentpunt bij. Dat is ruim 2,2 procent per jaar. De looneis is dus niet 2,5 maar 4,7 procent! Over inhalige rijksambtenaren gesproken. De recessie is koud achter de rug en de belastingbetaler kan eindelijk weer eens rekenen op een kleine koopkrachtverbetering, komen de ambtenaren met een looneis van per saldo 4,7 procent. Je moet maar durven. De enorme looneis is koren op de molen van CDA, PvdA en Christen Unie. Dit geeft de aankomende regeringspartijen precies de stok die ze zochten om de rijksambtenaar te slaan. Volgens het verkiezingsprogramma(pdf) van het CDA willen de christen-democraten 'het aantal ambtenaren in het openbaar bestuur fors terugbrengen'. Ook de PvdA wil snijden. Het verkiezingsprogramma(pdf) van de sociaal-democraten stelt dat 'het aantal rijksambtenaren kan en moet worden teruggebracht'. De Christen Unie schrijft in het programma(pdf): 'Het aantal beleidsambtenaren bij de nationale, regionale en lokale overheid wordt verminderd.' Bijna nergens is in de programma's van de drie partijen zoveel eenstemmigheid te vinden dan in deze wens om het aantal rijksambtenaren te reduceren. Leuk moment om actie te voeren. Remkes krijgt van het kabinet in oprichting de vrije hand om de eisen van de FNV volstrekt te negeren. Hoe heftiger de acties van de rijksambtenaren worden, hoe vervelender het publiek hen zal vinden. En hoe makkelijker het is om flink de bijl te zette in het aantal rijksambtenaren

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie