Fortis of Chinezen: wie is blijer?

Auteur: Hans Crooijmans | 30-11-2007

Fortis of Chinezen: wie is blijer?

Een betere naam voor een financiële instelling zou er voor de Nederlandse markt haast niet zijn: Ping An. Maar deze op twee na grootste Chinese verzekeringsmaatschappij heeft geen plannen om zelf actief te worden in Nederland of elders in West-Europa.

Wel kocht Ping An voor 1,8 miljard euro een belang van 4,2 procent in Fortis. Dat gebeurde met volledige instemming van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar. ‘Fortis welcomes Ping An as key shareholder', staat er boven het in Brussel uitgegeven persbericht. En passant wordt daarin ook de benoeming tot commissaris bekendgemaakt van ‘Louis' Cheung Chi Yang, een hoge pief bij Ping An.

Fortis zegt heel blij te zijn met de Chinezen, die direct de grootste aandeelhouder worden in de bankverzekeraar. Fortis denkt namelijk zo beter toegang te kunnen krijgen tot de potentieel gigantische Chinese markt voor levensverzekeringen. Net als ING, Aegon en vele andere grote westerse verzekeringsmaatschappijen is Fortis daar al een tijdje actief. Maar erg hard loopt het er niet.

De financiële sector is er - ondanks beloften over liberalisering bij de onderhandelingen over toetreding van het land tot de WTO - nog vooral een Chinees onderonsje. Veelzeggend is dat het gezamenlijke marktaandeel van buitenlandse partijen amper 5 procent bedraagt.
Terwijl bijvoorbeeld ook ING nieuwe joint ventures tracht te sluiten, zoekt Fortis het in samenwerking met lokale partners. Op de bagagedrager van Ping An hoopt Fortis straks een grotere vuist te kunnen maken.

Klinkt goed. Ware het niet dat Ping An's verzekeringsbedrijf al voor 17 procent in handen is van de Britse bank HSBC. Die is in Europa niet erg actief in verzekeringen, maar heeft in China wel grote ambities. Via Ping An, uiteraard. Anders gezegd: zijn de Chinezen wel in de positie om Fortis echt blij te maken?

Komt bij dat een groot deel van Fortis' topmanagement de komende twee a drie jaar goeddeels in beslag zal worden genomen door de integratie van ABN AMRO. Ook om die reden kan het geen kwaad om niet al te overspannen verwachtingen te hebben van de extra Chinese revenuen die Fortis gaat binnenhalen.

Waarschijnlijk hebben ze bij Ping An meer reden om te lachen. Want de gemiddelde prijs waartegen de Fortis-aandelen zijn gekocht (19,05 euro, ofte wel 7 keer de verwachte winst voor dit jaar en twee keer de boekwaarde) is dik veertig procent lager dan een half jaar geleden. Vergelijk dat met Ping An zelf: een verdubbeling van de aandelenprijs in de afgelopen twaalf maanden, een koerswinstverhouding van 34 (!) en een beurswaarde van 12 keer de boekwaarde.

Zo beschouwd koopt Ping An voor een spotprijs een belang in een respectabele financiële onderneming die in harde euro's doet en daarnaast een dividendrendement van ruim 7 procent oplevert. Laat ze maar schuiven, die Chinezen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie