Fortis-Ping An debacle funest voor zakelijke betrekkingen China

Auteur: Gastauteurs | 22-04-2009

Fortis-Ping An debacle funest voor zakelijke betrekkingen China
Gastauteur Esther Janssen: Het is voor ons misschien niet meer dan een voetnoot, maar door de ervaring van Ping An met Fortis staan Europese bedrijven in een slecht daglicht.

De participatie van Chinese verzekeraar Ping An in Fortis was voor het bedrijf een jammerlijke teleurstelling. Dit is jammer. Ping An was één van de eerste mainland-Chinese pioniers die in buitenlandse ondernemingen investeerde.

Chinese investeerders
Terwijl het momenteel kredietarme Europa wel wat Chinese injecties kan gebruiken, heeft de implosie van Fortis andere Chinese investeerders afgeschrokken. Nu kunnen we alleen nog maar hopen iets te leren van het Fortis-debacle.

In de Chinese optiek zijn er twee uitermate kwalijke aspecten in het verhaal. In de eerste plaats is het vertrouwen beschaamd. De Belgische partners binnen Fortis hebben volgehouden dat de financiële risico's van de participatie door Ping An beperkt waren.

Ping An kon fluiten naar geld
Vrij snel na de overboeking door Ping An is Fortis ingeklapt en kon deze belangrijke aandeelhouder fluiten naar zijn geld. En niet alleen hebben de Fortismannen hun toezeggingen niet nageleefd; zij zijn niet meer aanspreekbaar, omdat zij niet meer in functie zijn.

In de tweede plaats heeft Ping An publiekelijk gezichtsverlies geleden, omdat de verzekeraar zijn geld kwijt is. Fortis heeft daarmee ook krediet verspeeld bij de Chinese overheid. Kom Chinezen aan hun geld en je komt aan hun toekomst.

Doodzonde in China
Naast de vernedering van ‘erin geluisd worden’ betekent dit verlies dat men niet goed op het eigen vermogen en op de toekomst kan passen; en dat is in China een doodzonde.

Gevolg van dit alles is dat de Belgische staat een ‘nation non grata’ is in de Chinese hoofdstad. Dit heeft niet alleen consequenties voor de Belgen, maar ook voor de zakelijke betrekkingen met andere Europese landen.

Eerherstel en vertrouwenskrediet
Deze ervaring maakt de Chinezen huiverig bij het vergroten van hun economische presentie in Europa. Wij zullen dus zorgvuldiger met onze Chinese relaties moeten omgaan, door eerherstel aan te bieden en vertrouwenskrediet op te bouwen.

En we moeten beseffen dat het geheugen van de Chinees hem doorgaans niet in de steek laat.

Lees ook:
> Hollandse humor
> Nederlander moet werken aan zakenetiquette
> Fortis: voorlopig geen samenwerking met Ping An
> De drang naar internationalisatie
> "Chinese economie blijft groeien"

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie