Fusies: cultuurverschil is goed

Fusies: cultuurverschil is goed

Auteur: Gastauteurs | 25-07-2008

Gastauteur Jan Schoenmakers: bij fusies altijd cultuuronderzoek doen, ook al lijken de organisaties op elkaar. Of de culturen gewoon naast elkaar laten voortbestaan?


"Hoe groter de cultuurverschillen, des te groter de kans op een succesvolle fusie of overname", zegt Maja Gadourek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). "Een groot verschil in nationale culturen tussen twee bedrijven hoeft een succesvolle fusie of overname niet in de weg te staan", stelt Jürgen Hell, werkzaam bij adviesbureau Mercer iets minder stellig.

Struikelblok
Het zijn opmerkelijke uitspraken, want verschillen in de nationale of bedrijfscultuur vormen juist keer op keer het struikelblok voor een succesvol samengaan van twee ondernemingen. Dat zagen we internationaal bij Corus (British Steel en Hoogovens), Fokker (eerst mis met het Duitse VFW en daarna met andere Duitsers en Italianen van DASA) en binnen Nederland bij BolsWessanen (jenever en kaas) en VoPak (handel en opslag). Hoewel, tussen de Nederlanders van KLM en de Fransen van Air France lijkt het tot nu toe behoorlijk goed te gaan.


Gadurek, directeur van Intercultural Management & Communication, onderdeel van het KIT, meent dat samengaan met een buitenlandse partij meer kans van slagen heeft dan een fusie tussen twee Nederlandse organisaties. Organisaties die sterk op elkaar lijken, bijvoorbeeld omdat ze actief zijn binnen dezelfde branche of afkomstig zijn uit één gemeente, verwachten geen problemen en schenken geen aandacht aan cultuurverschillen, zegt Gadurek. Dan komen de problemen juist. Ze pleit dan ook voor een scan bij alle organisaties die samen verder willen, ook al lijkt dat niet nodig omdat de mensen niet sterk van elkaar lijken te verschillen.
Hell komt met een andere oplossing. Hij raadt fuserende organisaties aan om het eerste jaar de organisatiestructuren intact te houden en geen systemen te integreren, maar alles zoveel mogelijk naast elkaar te laten bestaan.

Lees ook:
> Kroes onderzoekt fusie Campina-Friesland Foods
> Bestuurders verwachten toename fusies en overnames

> VEB gaat fusie aan met NCVB
> Delta en Northwest fuseren tot luchtvaartreus
> Managing change across corporate cultures

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/import02v.jpg

Importcommissarissen

Zes van de tien toezichthouders bij AEX-bedrijven zijn afkomstig uit het buitenland. De helft van de niet-Nederlandse commissarissen heeft een Angelsaksische achtergrond. Opkomende markten zijn nauwelijks vertegenwoordigd.

lees artikel
scopist_posts/originals/Duurzaamheidsimpasse02v.jpg

De ceo kan de duurzaamheidsimpasse doorbreken

In 2023 moeten alle kantoorgebouwen minstens energielabel C hebben. Nu voldoet minder dan de helft van de gebouwen aan die norm. Martin Mooij en Arjan Bunnik werken binnen Dutch Green Building Council (DGBC) samen aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Zij betogen dat om de klimaatdoelen te halen een duidelijke langetermijnvisie nodig is. Ook geven ze advies hoe.

lees artikel
scopist_posts/originals/Internationale-boards02v.JPG

Struikelblokken voor internationale boards

Het overbruggen van de onderhuidse verschillen in mores, cultuur en gedrag is bepalend voor het succesvol functioneren van internationale boards. De sleutel: een gedegen introductie, een verbindende voorzitter en de wederzijdse bereidheid om te bouwen aan onderling vertrouwen.

lees artikel
facebook