Gangstermanagers werken niet

Auteur: Gastauteurs | 06-11-2006

Gangstermanagers werken niet
Gastauteur Henk Willem Smits: Het nieuwe album van rapper Jay Z dat deze maand verschijnt is niet alleen interessant wanwege de muziek, hij is ook topman bij Universal, de grootste muziekmaatschappij ter wereld. Om zijn baan te redden zal hij zijn eigen plaat goed moeten verkopen. Naast Universal experimenteerde ook EMI met een rapper als CEO, ook zonder succes.

De vier grote platenmaatschappijen Universal, EMI, SonyBMG en Warner zitten niet alleen in het nauw door digitalisering en de daarbij komende piraterij, het bleek ook steeds moeilijker om creatief interessant te blijven 'Door versnippering van de media, met name op televisie, is het veel duurder geworden om een band in markt te zetten,' vertelde BMG-topman Maarten Steinkamp me een paar jaar geleden in een interview voor Het Parool. Alleen al voor de eerste single van Kane in Nederland was BMG anderhalve ton kwijt. De maatschappijen kunnen hun geld in steeds minder artiesten investeren en brengen daardoor te weinig uit. 'We hebben een drieliter motor, en twee liter benzine.'EMI ondervond het nadeel van die monocultuur toen het winstwaarschuwingen moest afgeven omdat een album van Mariah Carey flopte en toen Coldplay een nieuw album uitstelde. De beurskoers zakte meteen in. EMI en Universal bedachten dat het misschien een goed idee was muzikanten zelf labels te laten runnen. Hedendaagse zwarte muziek (hiphop, R&B, 'urban') leek ideaal voor dit experiment. Rappers laten zich graag voorstaan als makkelijk geld verdienende gangsters. Branie hebben ze, en als we hun teksten een beetje mogen geloven kunnen ze goed hustlen (vrij vertaald: sjacheren) en zijn ze niet bang voor het nemen van risico.

Het valt toch niet mee voor rappers als platenbaas. Jermaine Dupri, ook bekend als man achter kindsterretjes Kris Kros, R&B-ster Usher en de come back van Maria Carrey, klom al op in de rangen van Def Jam, totdat Virgin Records, onderdeel van EMI, hem vorig jaar vroeg de divisie voor hedendaagse zwarte muziek te gaan leiden. Het zou de haven worden waar 'nieuw talent zich het eerst meldt als ze een thuis zoeken', beloofde Dupri. Maar er meldde zich geen nieuw talent. Gelukkig had Dupri nog wat achter de hand, zijn vriendin Janet Jackson. Maar haar nieuwe album is onlangs verschenen, en als u daar niets van gemerkt heeft, is dat niet raar. Dupri hield de eer aan zichzelf en is vorige week opgestapt. Een maand voordat Dupri in januari 2005 aan trad, werd supersterrapper Jay-Z (echte naam Shawn Carter) benoemd tot president van Island/Def Jam, een van de grootste divisies van Universal. Hij is een gehaaide jongen als het gaat om het uitmelken van zijn fans, aldus de criticus van The New York Times. Carter had zich voorgenomen zich volledig op deze nieuwe baan te storten en geen albums meer op te nemen. Maar de armoe in nieuwe goed verkopende namen bij Universal is schijnbaar zo groot dat hij toch zelf weer een plaat heeft opgenomen voor deze kerst, een come back-album. De concurrentie baalt wel. Het is dus te hopen voor Jay-Z dat hij aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen, anders is de mogelijk opkomende trend om muzikanten zelf de toko te laten runnen waarschijnlijk wel in de kiem gesmoord

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie