Gas terug uit Den Haag

Auteur: Gastauteurs | 02-08-2006

Gas terug uit Den Haag
Gastauteur Henk Willem Smits: De olierijke regio in het zuiden van Nigeria krijgt 13% van de opbrengst van de bodemschatten. Groningen 1%. Toch blijven olierebellen in de Niger-delta maar klagen en zeuren om meer. Ze krijgen in die missie steun van de VN. En als ze mensen ontvoeren, krijgen ze ook nog eens geld toe. Daar kan Groningen nog wat van leren.

Gisteren kwam opnieuw een koopkrachtverbetering van een kwart miljoen dollar tot stand in de Niger-delta in ruil voor een handvol gijzelaars. Terwijl die olierebellen niet bepaald arm zijn, want ze tappen daarnaast ook olie af, die ze zwart verkopen (vermoed wordt aan China en Noord-Korea) en waar ze miljarden dollars aan verdienen.

De regering in Abuja is ondertussen druk bezig met het scheppen van banen en het aanleggen van infrastructuur in het moerasgebied. Terwijl het al 13% van de petrodollars mag houden, steunt Secretaris-Generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties een pleidooi van lokale bewegingen om dat percentage op te krikken. Commissaris der Koningin Hans Alders van Groningen moest maar eens een brief schrijven aan Annan, want hier in Nederland is dan een schandaal aan de gang waarvoor de Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen kan komen. Nagenoeg alle Groningse gasbaten worden opgesoupeerd in de randstad, terwijl Den Haag en Brussel bijna niets doen aan het scheppen van banen of het aanleggen van infrastructuur in Groningen. De Zuiderzeelijn, de snelle treinverbinding van Amsterdam naar Groningen via Lelystad en Drachten, die er niet komt, zou 2 miljard euro kosten. Voor de schreeuwers van grachtengordelbladen, als HP/De Tijd en de Volkskrant, reden om te beweren dat het Noorden 'zeurt' en 'bedelt'. Terwijl een stukje snelweg van een paar kilometer bij het Naardermeer best 4,5 miljoen euro mag kosten. Tijd om de beuk erin te gooien. Opstand loont, zo blijkt in Nigeria. Geen magneetzweefbaan? Geen snelle spoorverbinding? Dan maar een hek om de provincie en lid worden van de OPEC. Groningen kan vervolgens het Dubai-model invoeren en dan mogen economische vluchtelingen uit de verarmde randstad voor 5 euro per dag hotels, villa's en andere luxe-oorden komen bouwen. Overigens lijken de geesten daar rijp voor te worden. Bij een internetpoll van Dagblad van het Noorden was 56% van de stemmers het eens met de stelling 'het Noorden is beter af zonder de rest van Nederland'. Wees gewaarschuwd

Scope top 100

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Meer opinie

facebook