Kijk uit, we worden de risee

Auteur: Gastauteurs | 16-07-2008

Kijk uit, we worden de risee

Door Willem de Wijs: Snappen Nederlandse ondernemers nou nog steeds niet dat globalisering en maatschappelijk verantwoord ondernemen een must zijn?

De afgelopen jaren dacht ik echt dat ondernemers in Nederland begrepen dat globalisering kansen te over biedt en dat maatschappelijk verantwoord ondernemen in al zijn aspecten een belangrijke voorwaarde is voor succes.

Onlangs nam ik deel aan een debat over de toekomst van het Rijnlands model. Leidraad was een boekje van een ondernemer waarin hij stelde dat dit model veel beter is dan het Angelsaksische. Niet gehinderd door kennis, werd dat laatste model in het debat weggezet als de vijand: puur kapitalistisch, keiharde overnames en saneringen, slecht personeelsbeleid, gebrek aan transparantie, geen rekening houdend met milieu, koloniaal uitbuitersgedrag, en nog zo wat. In Europa, en Nederland in het bijzonder, gingen wij volgens het heilig verklaarde Rijnlandse model te werk. Natuurlijk moesten we dat iets oprekken naar meer balans tussen mensgerichtheid en ondernemerszin (lees rendementseisen), maar dat ging wel lukken. Mijn nuancerende opmerking viel als verspild zaad op de rotsen. Overigens werd de betreffende ondernemer na afloop van het debat geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Dat heeft hij wellicht verdiend, maar zijn publiek niet.
Goed, dat kan eens gebeuren. Specifieke omgeving, beperkte scope. Maar nee, het blijft maar doorgaan. Zo verwijten Nederlandse tuinders (mondiaal een zeer groot marktaandeel!) uitzendbureaus dat deze niet allemaal bonafide zijn. Natuurlijk checken de tuinders zelf ook wel wat zaken, zoals de paspoorten van de werknemers. Maar de huisvesting controleren zij niet, met het idee: is dat soms onze verantwoordelijkheid? Er wordt moord en brand geschreeuwd als er misstanden zijn met het personeelsbeleid in traditionele outsourcinglanden als pakweg India. Maar nu vindt er een soort insourcing vanuit outsourcinglanden plaats, en dan is dat in Nederland plots de verantwoordelijkheid van leveranciers? Was er niet ooit iets als een wet ketenaansprakelijkheid, die ondernemers dwong tot actie en maatschappelijke verantwoordelijkheid?
Er zijn ook fijne signalen: aandeelhouders gaan bedrijven aanspreken op de beloning van het topmanagement. Merkwaardigerwijs wordt dat door commissarissen niet altijd verwelkomd met: dank dat u ons daarop wijst, we waren even de weg kwijt. Uit onverdachte bron horen we dat er toplieden zijn die zelfs uit zichzelf dat soort perverse beloningen zouden weigeren. Als we als ondernemers (en commissarissen) in Nederland niet heel snel onze eigen verantwoordelijkheid pakken, dan worden we de risee van de wereld. En dan gaan we het echt niet redden in de mondiale economie.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie