Googlepoly

Auteur: Gastauteurs | 05-09-2007

Googlepoly
Gastauteur Anton van Elburg: Google geeft en Google neemt, maar hoe en wanneer precies is een raadsel. Daar kwam het beursgenoteerde Answers.com pijnlijk achter.

De content van deze site bestaat uit een collectie van vier miljoen antwoorden op veelgestelde vragen. Het bezoek aan de elektronische vraagbaak is voor 60% afkomstig van Google. Het bedrijf zet zeven miljoen dollar per jaar om door advertentieruimte naast de content te verkopen. Deze advertenties worden voornamelijk via het Google Adsense-programma geplaatst en afgerekend via het pay-per-click systeem. De omzet van Answers.com is voor 70% afhankelijk van AdSense.

Dat deze afhankelijkheid van een zoekmachine nogal riskant is, bleek afgelopen maand toen Answers.com een persbericht uitstuurde met de mededeling dat het bezoek aan de site met 28% was gedaald nadat Google een wijziging in haar algoritmes had aangebracht. De aandeelhouders van bedrijf waren overigens in eerdere berichten al gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat de zichtbaarheid in Google´s zoekresultaten opeens zou kunnen veranderen.

Sterker nog, mede om daar op te anticiperen lijfde het verliesgevende Answers.com het drie maal zo grote Dictionary.com in voor 100 miljoen dollar cash. Het grote voordeel van deze woordenboekensite is, naast de winstgevende omzet, de simpele domeinaam. Maar liefst 85% van de bezoekers van Dictionary.com typt direct de URL in, of tikt het algemene woord ‘dictionary' in de zoekmachines. Met andere woorden: de afhankelijkheid van zoek-algoritmes is vele malen kleiner dan bij Answers.com.

Rest de vraag hoe gek je als belegger moet zijn om je geld te steken in een bedrijf zoals Answers.com dat zowel voor de klandizie als voor de verkoop vrijwel volledig afhankelijk is van één partij, zonder inzage in haar algoritmes.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie