Roepen om 'graai-belasting' helpt PvdA niet

Auteur: Jeroen Smit | 11-04-2007

Roepen om 'graai-belasting' helpt PvdA niet

Het rommelt in de PvdA. De dramatische verkiezingsnederlaag in combinatie met de sterke groei van de SP hebben hun uitwerking niet gemist. Nu meldt oud-gediende Jan Pronk dat de PvdA geen duidelijk koers meer heeft, dat er voor veel mensen geen reden meer is om op de PvdA te stemmen. Zou de voorgestelde 'graai-belasting' dat wel zijn?

Minister van Financiën Wouter Bos heeft zich vorige week al duidelijk uitgesproken als tegenstander van een verhoging van de inkomstenbelasting. De man die als staatssecretaris op Financiën het toptarief verlaagde van 60 naar 52 procent, wijst in een brief aan de Tweede Kamer op de gevaren van concurrentievervalsing.

Het kersverse PvdA-kamerlid Paul Tang stelt nu toch voor het toptarief )voor inkomens boven de 250.000 euro te verhogen van 52 naar 55 procent.PvdA- fractievoorzitter Jacques Tichelaar, die nauw betrokken was bij de tot standkoming van dit regeerakkoord, vindt bovendien dat de gemaakte afspraken met de coalitiepartners ruimte biedt voor zo'n verhoging van de belastingen. Wat is hier aan de hand en vooral: wat zijn nou de feiten? Hebben we in dit land buitensporig veel last van hebzuchtige dikkedeuren-directeuren? Volgens Willem Hollander, directeur van de NCD (het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen) is er helemaal niets aan de hand. Volgens hem ligt het gemiddelde 'cash inkomen' van een algemeen directeur ergens tussen de 108.000 euro en 265.000 euro, afhankelijk van de omvang van de onderneming. Hij stelt bovendien dat dit gemiddelden zjin, waarin de uitschieters zijn verdisconteerd. Volgens hem steeg het gemiddelde salaris van een algemeen directeur vorig jaar met 2,5%; de cao-lonen met 2%. De enorme bedragen die zo af en toe de voorpagina's van de kranten halen, zijn uitzonderingen. Meestal gaat het om de inkomens van topbestuurders van grote beursgenoteerde bedrijven. De verantwoordelijke commissarissen, zoals Wim Kok, vergelijken het inkomen van 'hun' topmannen vooral met de concurrerende spelers uit het buitenland en stellen keer op keer vast dat ook deze mannen (helaas vooral mannen) hier niet buitensporig veel verdienen. Natuurlijk moet er iets worden gedaan aan idiote ontslagvergoedingen voor managers die hebben gefaald, ook niet-transparante prestatiebeloningen moeten worden aangepakt. Maar een verhoging van inkomstenbelasting is als schieten met een kanon op een mug. Behalve politici die al dan niet wanhopig op zoek zijn naar een nieuwe identiteit lijkt gelukkig niemand voor een verhoging van de inkomstenbelasting te zijn. Gelukkig, want willen we in dit land nou juist niet dat excellente prestaties excellent worden beloond? In het regeerakkoord valt het woordje ondernemerschap, of varianten daarop, ruim 50 keer. Bij ondernemerschap hoort risico lopen en zicht op mooie, ja zelfs excellente, beloningen als het goed gaat

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie