Zijn we de conjuncturele top al voorbij?

Auteur: Mathijs Bouman | 07-09-2006

Zijn we de conjuncturele top al voorbij?
Wat flitste daar langs? Was dat soms de langverwachte economische bloeiperiode? Het klinkt onwerkelijk, maar misschien hebben we het conjuncturele hoogtepunt al weer achter ons.

Eerst het goede nieuws: 2006 pakt beter uit dan verwacht. De Nederlandse economische groei bedroeg in de eerste helft van dit jaar een gezonde 2,6 procent, en de tweede helft wordt mogelijk nog feestelijker. Ook elders in Europa loopt de economie op rolletjes. De Europese Commissie schroefde daarom gisteren de prognose voor de groei in het eurogebeid op van 2,1 procent naar 2,5 procent. Dit wordt het beste jaar sinds 2000.

Geniet er maar van. Want hoewel het voelt alsof Nederland na jaren van kwakkelen recht heeft op een lange periode van hoogconjunctuur, zijn er tekenen die duiden op een omslag. Allereerst lijkt voortdurende groei van de wereldeconomie in 2007 onzeker. Gisteren lekte via de Financial Times, de nieuwe groeivoorspelling van het Internationale Monetaire Fonds uit. Het IMF waarschuwt daarin voor een 'severe global slowdown'. Als de Amerikaanse huizenmarkt verder afkoelt kan dat de economie van de VS tot stilstand brengen. (Zie ook Nouriel Roubini's uitstekende analyse van de huizenmarkt). Bovendien ziet het IMF het gevaar dat de hoge prijs van grondstoffen doorwerkt in de inflatie en centrale banken dwingt met renteverhogingen de economie kunstmatig af te koelen. Met een beetje pech valt de groei van de wereldeconomie terug van 5,1 procent dit jaar naar 3,25 procent in 2007. Het Centraal Planbureau gaat er in de meest recente prognose nog van uit dat de wereldhandel in 2007 - net als dit jaar - met maar liefst 9 procent stijgt. Die veronderstelling zou wel eens te rooskleurig kunnen blijken. En de voorspelde 2,75 procent economische groei in 2007 daarmee ook. Bovendien veronderstelt het CPB dat de euro volgend jaar 1,20 dollar waard is (nu zo'n 1,28 dollar) en de olieprijs daalt naar 55 dollar per vat (schommelt nu zo rond de 68 dollar). Beide aannames lijken te optimistisch. Ten slotte heeft Nederland zijn eigen problemen op de huizenmarkt. Uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) dat gisteren verscheen, blijkt dat de hypotheekschuld van de gemiddelde huizenbezitter het afgelopen jaar met 12 procent is gegroeid. Omdat het gemiddelde huis in die periode 'slechts' vijf procent in waarde steeg, betekent dit dat de solvabiliteit van Nederlandse huishoudens verder is afgenomen - voor het zesde jaar op rij. Dat maakt de Nederlandse consument kwetsbaar voor rentestijging en inkomenschommelingen. Een scenario waarbij de rente oploopt en de consumptie instort is niet denkbeeldig.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie