Groenink heeft geen vrienden meer

Auteur: Hans Crooijmans | 11-05-2007

Groenink heeft geen vrienden meer

De kritiek op Rijkman Groenink groeit en het lot van ABN AMRO blijft waarschijnlijk nog vele maanden ongewis. Intussen wordt de bank met de dag minder waard.

Sinds Morris Tabaksblat getroffen werd door een chronische ziekte, hield hij zich op de achtergrond. Geen commissariaten meer, geen commentaar op actuele zaken. Maar het gedoe rond ABN AMRO wordt de man naar wie de Nederlandse code voor goed ondernemingsbestuur is genoemd kennelijk toch te veel. Tabaksblat vindt - net als De Scopist twee weken geleden concludeerde, het ongelooflijk hoe Rijkman Groenink 'de regie over het verkoopproces' is kwijtgeraakt.

'Verbazingwekkend eigenlijk voor dealmakers die gewend zijn bedrijven te adviseren bij overnames en fusies', zegt hij in Het Financieele Dagblad. Tabaksblat signaleert ook dat er bij de bank kennelijk een 'diep wantrouwen heerst tegen zijn aandeelhouders'. Eerder zei supercommissaris Kees van Lede al niet te begrijpen waarom de bank dacht het Amerikaanse dochter LaSalle razendsnel en zonder toestemming van de aandeelhouders te kunnen verkopen. De uitspraak van de Ondernemingskamer, die deze deal terugdraaide, was zo bezien niet meer dan logisch. Tabaksblat gooit er nog een schep bovenop: 'Aandeelhouders moeten worden gekend bij majeure strategische kwesties. Dat de verkoop van LaSalle daaronder valt, is zo klaar als een klontje.' Desondanks gaat ABN AMRO in cassatie bij de Hoge Raad. Die hoogste rechtsinstantie komt echter pas op zijn vroegst over drie, vier maanden met een uitspraak. Zo ontvouwt zich een gevreesd scenario: de overname en ontmanteling van ABN AMRO wordt een slepende affaire. De drie banken (Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis) die het Britse Barclays willen aftroeven, hebben steeds minder haast. Als ze de strijd winnen, dan duurt het opknippen van ABN AMRO naar eigen zeggen liefst drie jaar ! Veelzeggend is dat de beurskoers van ABN AMRO de afgelopen dagen al is gedaald tot meer dan 10 procent onder hun voorwaardelijke bod van 39 euro. Onzekerheid over de toekomst is slecht voor elk bedrijf en voor een bank al helemaal. De betere mensen gaan zich elders oriënteren. En ondanks de geruststellende woorden van president Wellink van De Nederlandsche Bank beraden veel klanten - niet alleen particuliere, vooral ook zakelijke - zich wel degelijk op hun relatie. Terwijl politici, geïnteresseerde buitenstaanders en ABN AMRO-medewerkers zich nog amper realiseren dat 's lands grootste en beste bank over een poos niet meer zelfstandig bestaat, neemt de druk op de man die ze daar verantwoordelijk voor houden verder toe. Pensioenfonds ABP en andere grote beleggers overwegen sterk om zich komende dinsdag in de aandeelhoudersvergadering van Shell tegen de voorgestelde benoeming van Groenink tot commissaris te keren. Zo'n hoogst ongebruikelijke stap kan moeilijk anders worden uitgelegd dan als een schrijnend gebrek aan waardering.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie