Het eenzame ongelijk van Rijkman Groenink

Auteur: Mark Koster | 23-07-2007

Het eenzame ongelijk van Rijkman Groenink
ABN AMRO baas Rijkman Groenink vindt nog steeds dat aandeelhouders niet voor het hoogste overnamebod moeten kiezen, maar moeten instemmen met een door hem uitonderhandelde slechtere deal met Barclays. Voelt u zich ook niet aangesproken?

De laatste pogingen van de bankdirecteur om zijn eigen falende strategie goed te praten gingen gepaard met een paar paternalistische opmerkingen. Het consortium van de drie banken dat op de ABN jaagt biedt meer (cash)geld dan het Britse Barclays, de oogappel van Rijkman. In NRC Handelsblad beet Rijkman nog een keer van zich af, met die kenmerkende bravoure waarmee hij de koers de laatste jaren nauwelijks omhoog heeft weten te krijgen. Nu hij zelf ook begint in te zien, dat de drie banken een superieur bod hebben uitgebracht, liet hij zijn frustraties de vrije loop. 'De meeste aandeelhouders hebben maar één belang en dat is de hoogste prijs, in cash en vandaag graag.', bitste hij.

Inderdaad, dat is wat aandeelhouders willen: geld. Vraag aan Groenink: en wat is daar precies mis mee? Een aandeelhouder wil waarde creëren met zijn eigendomspapieren. Daar zit soms een langere termijnstrategie achter, soms spelen sentimentele overwegingen een rol, misschien zijn er vaderlandslievende argumenten om een aandeel te kopen, maar vaak is het niet meer dan een koude, kille, zakelijke afweging. Dat is zakendoen. De temerige toon waarop Rijkman 'de doctors Clavan' ervan beschuldigd zijn deal te hebben geruïneerd, doet me denken aan het gehuil van het jongetje dat op het schoolplein zijn Pokémonkaarten verkeerd heeft geruild. Ook zijn plotselinge voorliefde voor het werknemersbelang ('Zelfs over de werkgelegenheid is niet met ons gesproken, maar met de bonden') klinken toch een tikje vreemd uit de mond van de man die ooit onaangekondigde briefjes naar personeelsleden liet sturen met de mededeling dat ze 'misbaar' waren. Wees blij dat de overnemende partij de bonden informeren zou je denken. De vakbonden moeten hun ontslagen achterban straks uitleggen waarom ze niet meer welkom zijn, níet het bestuur. Opvallend is dat de ABN do-gooder vergeet te melden dat Europese Ondernemingsraad lovend is over de gulle werkgelegenheidvoorwaarden van de bankentrojka. Conclusie: de aandeelhouders zijn tevreden, de ondernemingsraad zegt ook ja, maar Rijkman blijft in de njetstand staan. Oh ja, nog een dingentje: Rijkmans afkoopregeling bij een overname kan afhankelijk van de koers oplopen tot tientallen miljoenen euro's. Weer speelt hij de integere meneer door erop te wijzen dat hij juist géén graaier is omdat hij het lagere bod van Barclays wil accepteren. Daarin is hij bescheiden en ook nog eens consequent. Rijkman is geen Jan Bennink. Helaas! De Numico topman zorgde er namelijk wel voor dat ook de aandeelhouders geld verdienden onder zijn bewind.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie