Grondstoffen duur? Valt wel mee

Auteur: Hans Crooijmans | 11-04-2006

Grondstoffen duur? Valt wel mee
Prijzen van mineralen en metalen - en die van sinaasappelsap - rijzen ogenschijnlijk de pan uit. Maar in werkelijkheid waren veel grondstoffen een jaar of dertig geleden duurder dan nu. Bovendien zitten er gunstige kanten aan de prijsspiraal. Zelfs uw portemonnee kan er beter van worden.

Een vat ruwe olie kost nu tegen de 70 dollar; voor een troy ounce goud moet voor het eerst in dertig jaar weer meer dan 600 dollar worden betaald; zilver noteert 79 procent hoger in vergelijking met april vorig jaar; de prijzen van zink, koper en nikkel breken hun records bijna dagelijks. En als we marktvorsers moeten geloven, zit het er dik in dat de tarieven voor grondstoffen en metalen de komende tijd alleen maar verder omhoog gaan.

Daarvoor zijn prima verklaringen. Allereerst is er grote vraag naar grondstoffen, met name vanuit China en India. Tegenover die stijgende behoefte, staat een relatief krap aanbod. Zo duurt het even voordat grote nieuwe oliebronnen in Rusland en bij Nigeria klaar zijn voor exploitatie. Er worden weinig nieuwe goud- en zilveraders meer aangeboord. Het kost steeds meer om moeilijk winbare voorraden uit de bodem te halen. En bedrijven worden bij de winning van zink en nikkel - meestal niet ten onrechte - lastig gevallen door milieumaatregelen. Maar onmiskenbaar zijn het ook beleggingsdwang en pure speculatie die de grondstoffenprijzen nu al voor het vierde jaar over een breed front - ook noteringen voor producten als geconcentreerd sinaasappelsap en suiker klimmen in duizelingwekkende vaart - opjagen. Pensioenfondsen en verzekeraars weten zich met hun miljarden geen raad en zoeken alternatieven voor hun alweer enige jaren uitstekend renderende beleggingen in aandelen en obligaties. Grondstofprijzen mogen dan hard gestegen zijn, ze vormen een prima hedge voor een gevreesde oplopende inflatie. Miljoenen Nederlandse pensioensparende werknemers en gepensioneerden profiteren dus via hun pensioenfonds automatisch mee van de huidige bonanza. Bovendien, er is veel te zeggen voor de stelling dat het nog wel meevalt met het prijspeil van metalen en mineralen. Gecorrigeerd voor inflatie is de prijs van een vat ruwe olie nog altijd goedkoper dan in de jaren '70 van de vorige eeuw. En vergeleken met die jaren is goud nu - in reële termen - een koopje. In werkelijkheid is de wereld in de jaren '80 en '90 aan veel te goedkope grondstoffen verslaafd geraakt. In dat licht kan het geen kwaad wanneer de prijzen de komende tijd verder cresendo gaan. Want alleen dan zullen burgers en bedrijven worden gestimuleerd om energie te besparen en op zoek te gaan naar alternatieven

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie