Haat de middenmanager! Lees Lucy Kellaway

Auteur: Mark Koster | 02-06-2006

Haat de middenmanager! Lees Lucy Kellaway
U kent hem wel, de man bij u op de gang die zelden een goed idee heeft en uw ingevingen eerst weghoont om ze later zelf te lanceren bij de baas. De middelmatige middenmanager. U háát hem ook? Niet doen. Hij is om te lachen.

FT-columniste Lucy Kellaway heeft hem nu een naam en een gezicht gegeven: Martin Lukes. In gefingeerde e-mailberichten aan de krant beschrijft zij zijn pathetische universum van blinde ambitie, leeghoofdige monomanie en achterbaks wandelganggedrag. Kellaway heeft haar verzamelde columns nu gebundeld in het boek 'Wie heeft mijn blackberry?

Lees het boek en u zult eindelijk eens kunnen lachen om de kantoorguerilla om u heen. Of vergis ik me? Zijn de middenmanagers toch niet oppermachtig in het bedrijfsleven? Kellaway maakt graag lijstjes van haar ergernissen van de kantoormores. Hierbij onze middenmanager-haatindex. Voldoet hij aan zes van deze twaalf criteria, dan is hij een Martin Lukes. Dat spijt ons. 1) Draagt hij geen stropdas, omdat uw baas hem ook niet langer draagt. 2) Praat hij graag over strategie en commandeert hij wat er moet veranderen, maar is hij zelf altijd op trainining, vrij of viert hij sabbatical als de strategie moet worden uitgewerkt. 3) Zegt hij: 'Daar heb ik mijn mensen voor.' 4) Gebruikt hij termen als rebranden, synergie en on top of. 5) Praat hij in voetbaltermen of in legermetamoforen om zijn argumenten kracht bij te zetten. 6) Scheldt hij op de bureaucratie als zijn declaraties niet op tijd worden betaald, maar zeurt hij altijd om nog meer personeel voor 'mijn winkel.' 7) Steelt hij uw ideëen en pocht hij daarover in de kroeg. 8) Spreekt hij ondergeschikten erop aan dat ze vreemd gaan met een collega, maar heeft hij zelf sms-seks met een stagiaire. 9) Geeft hij af op een universitaire titel ('Joh, rechten kan toch iedereen?'), terwijl hij zelf 6 jaar moest blokken voor een hbo-bachelor in de marketing en communicatie. 10) Wil hij de baas worden, maar weet hij eigenlijk niet waarom. > 11) Is hij personeelsmanager bij Unilever of Shell en wil hij graag de politiek in, omdat hij daarin de top wél kan bereiken. 12) Kijkt hij overdag vaak op de scopist om te weten wat hij moet vinden :-) U herkent veel? Ook bij uzelf? Dan wensen wij u veel sterkte toe.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie