Hamsterende Chinezen

Auteur: Willem Middelkoop | 10-05-2006

Hamsterende Chinezen
Ja hoor, ze hebben het eindelijk toegegeven. China gebruikt haar overvloedige dollarreserves om grondstoffen te hamsteren. Volgens berichten van persbureau's heeft het Chinese 'Ministry of Land and Resources'? toegegeven dat China van plan is om strategische reserves aan te gaan leggen in olie, uranium, ijzer, koper en andere belangrijke grondstoffen.

De officiële verklaring is dat men zich wil beschermen tegen schaarste op de wereldmarkt. Chinese bedrijven hebben zelfs de opdracht gekregen zoveel mogelijk grondstoffen te kopen en op te slaan.

Met de snel afnemende voorraden op het gebied van zink, koper en zilver klinkt dit logisch maar er speelt nog iets anders. China is, door de gigantische exporten van haar producten naar de VS, in het bezit van de grootste voorraad aan dollars (Amerikaanse staatsobligaties). Maar de koopkracht van deze dollars is zeer beperkt. Niet alleen daalt de dollar al jaren in waarde, de VS tolereert niet dat China de dollars gebruikt om Amerikaanse bedrijven op te kopen. Dat werd vorig jaar overduidelijk toen de Chinezen het Amerikaanse Unocal probeerden over te nemen. Met een verdere daling van de dollar in het vooruitzicht, kan China dus weinig anders doen dan de dollars te gebruiken om grondstoffen mee te kopen. Het is daarom niet vreemd dat Chinese economen de eigen overheid oproepen om de nationale goudreserves te verviervoudigen van 600 naar 2500 ton. Ter vergelijking, alleen onze eigen Nederlandse Bank heeft al meer dan 800 ton in haar kluizen liggen. In China maakt goud maar 1,3% van de nationale reserves uit. China meldt ook dat men de aanleg van de strategische olie en kolen voorraad heeft versneld. Ook zal versneld naar grondstoffen worden gezocht. Al dit nieuws was te vinden in het laatste vijfjarenplan dat China, ja nog steeds een communistische heilstaat, op 28 april publiceerde. Met de wereldwijde economische groei en het overschot aan geld kunnen grondstofprijzen voorlopig maar één richting op, verder omhoog. Goud noteert vandaag voor het eerst in 27 jaar boven de $700 en ook koper en platina zetten nieuwe records. Beleggers weten wat ze moeten doen. `Follow the money` heet dat op Beursplein 5.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie