Hoera, we importeren weinig!

Auteur: Mathijs Bouman | 08-08-2006

Hoera, we importeren weinig!
Nog nooit had Nederland zo'n groot overschot op de handelsbalans als in 2005. 'Ongekend hoog', schrijft het CBS met een voor statistici ongebruikelijk enthousiasme. Fijn hoor, Nederland werkt zich krom, en het buitenland geniet er van.

Op de een of andere manier vervult het de Nederlander met trots. We verkopen met z'n allen meer aan het buitenland dan we zelf van het buitenland kopen. En des te groter dat verschil tussen export en import, des te voller blazen we onze borstkas. 'Kijk toch eens hoe graag het buitenland onze spruitjes eet, van onze haaskarbonades smult en aan onze tulpen ruikt. Het moeten wel fantastische producten zijn.'

Helaas. De 31,5 miljard euro die Nederland meer exporteert dan het importeert, heeft maar weinig te maken met de kwaliteit van onze producten. Dat we meer verkopen aan het buitenland dan we zelf kopen van het buitenland, betekent slechts dat Nederland meer produceert dan het zelf gebruikt. Of weer anders: we verdienen meer dan we uitgeven. Sparen, heet dat in goed Nederlands. Zo werkt het nu eenmaal in de wondere wereld van de Nationale Rekeningen. De Nederlandse burgers sparen meer dan Nederlandse bedrijven en de Nederlandse overheid willen lenen. Dit 'nationale spaarsaldo' wordt (per definitie) uitgeleend aan het buitenland. En het buitenland gebruikt het geld om er (via ontelbare omwegen) Nederlandse exportproducten mee te kopen. De mondiale import- en exportrekening loopt glad, en de statistici kunnen met een gerust gemoed huiswaarts. Maakt het dan helemaal niet uit of Nederlandse bedrijven goede of slechte producten maken? Natuurlijk wel. Als TomTom een nog handiger navigatieapparaatje op de markt brengt, Endemol een nog vervelendere reality-show bedenkt, of Jan Ligthart uit Broek op Langedijk een nog fraaiere tulp kweekt, zorgt dat voor hogere export. Dat is mooi. Maar het zorgt niet per se tot een hoger overschot op de handelsbalans. Dat gebeurt pas als Jan Ligthart besluit zijn hoger winst op de bank te zetten, en niet om te zetten in (onder andere) producten uit het buitenland. Een tulpenkweker die zijn geld op de bank zet, is dat nou iets om trots op te zijn?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie