Hartelijk bedankt voor uw hulp

Auteur: Willem Middelkoop | 29-03-2006

Hartelijk bedankt voor uw hulp
Net een auto of huis gekocht? Gefeliciteerd! Koos u voor een Opel, Saab, Chevrolet of Hummer of financierde u uw huis met een GMAC hypotheek dan ook nog bedankt. Niet alleen namens mij maar ook namens alle andere beleggers die rustig willen blijven slapen.

U hebt namelijk een belangrijke bijdrage geleverd om de rust op de beurzen in stand te houden. Hoe dat zit. Zoals u ongetwijfeld weet zit General Motors in grote problemen. Het bedrijf heeft jarenlang auto's onder de kostprijs verkocht om de fabrieken draaiend te houden. Maar nu dreigt faillissement.


En omdat we hier met één van de allergrootste bedrijven ter wereld te maken hebben staat er veel op het spel. General Motors heeft namelijk een totale uitstaande schuld van bijna 300 miljard dollar. Bijna evenveel als de Nederlandse staatsschuld.


De meeste schuld zit niet in de autodivisie maar bij de financiële poot, GMAC. Door zelfs in Nederland hypotheken aan te bieden (marktaandeel 2%) kon GM tot 2005 winst tevoorschijn toveren. Maar de verliezen in de autodivisie zijn nu zo ver opgelopen dat zelfs de boekhoudtrucs uit de financiële poot niet meer toereikend zijn. GM zit in de dodelijke spiraal van hogere rentekosten en daardoor afwaarderingen van haar kredietwaardigheid.


De enige manier om haar kredietwaardigheid te verbeteren zou de verkoop van de winstgevende GMAC zijn. Maar in het pas verschenen jaarverslag waarschuwt GM dat dat mogelijk niet gaat lukken. Tot nu toe zijn maar enkele kleinere onderdelen verkocht. Hiermee komt het faillissement van GM weer een stap dichterbij. Evenals een volgende beurscrash.


De uitstaande schuld van bijna 300 miljard en de daarop gestapelde derivatenberg kunnen vrijwel onmogelijk door de markten rustig worden opgevangen. Daarom nog bedankt voor uw hulp.
Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie