Heksenjacht tegen ondernemers (deel 2)

Auteur: Mark Koster | 07-03-2007

Heksenjacht tegen ondernemers (deel 2)

Morgen staat Paul Kuiken weer eens voor de rechter. De IT-ondernemer moet voor het Amsterdamse Hof verantwoorden waarom hij in 1999 een paar opties heeft geantidateerd. De klopjacht van justitie op ondernemers begint hysterisch trekjes te vertonen.

Kuiken was ooit de gehypte ceo van technologieconcern Landis, geliefd bij de pers en ook in Hilversum een held. Toen stortte de beurs in, ging Landis failliet en begon justitie te muiten. Eerst was er het akkefietje met fundmanager Willem Burgers, die op basis van Kuikens adviezen, de beurskoers stutte. De twee mannen werden vorige week door het het Hof in hoger beroep veroordeeld. Kuiken moet 14.000 euro schade vergoeding betalen, Burgers staat voor 22.000 euro in het krijt. Het duo gaat in cassatie en ik wens ze veel succes.

Morgen mag het Hof zich buigen over een tweede zaak: een gecompliceerde optieregeling, waarbij een matige administratie tot bizarre taferelen heeft geleid. Kuiken werd in deze boekhoudkundige soapopera als een Belgische kinderverkrachter door zes man van zijn bed gelicht. Dit land wordt opgejaagd door ambitieuze dienstkloppers en gefrustreerde AFM-agenten. De rechtszaak tegen Guus Hiddink was het voorlopige hoogtepunt van de McCarthyisme aangelegd. Op instigatie van enkele ambtenaren had hij zijn poedelbak laten registreren als een waterbassin. Foutje. De gemeente achtervolgt de entrepreneur nu strafrechtelijk, terwijl ook hier de bestuursrechter ingeschakeld had kunnen worden. De regelmanie en de agressie van opsporingsinstanties ontnemen steeds meer vrije jongens de lol om voor zichzelf te beginnen. Overdrijf ik? Ik wees liever alert. In Amerika is de heksenjacht ook op gang gekomen met een antidateerzaak tegen Bekende Nederlanders. De trainer, die op advies van een paar wiseguys van belastingadviesbureau Van den Boomen zijn belastingaangifte in België, liet bezorgen, werd afgelopen maanden nodeloos gekielhaald. Zijn zaak had namelijk geen strafrecht kwestie hoeven zijn, aangezien belastingkwesties vaak een civiel rechtelijke aangelegenheid zijn en achter gesloten deuren worden afgehamerd. Toch besloot justitie hem wel als crimineel te behandelen. Reden? Hij was een persoon met een maatschappelijke positie. Deze vorm van omgekeerde klassejustitie moet snel worden uitgebannen, al vrees ik dat de zure christen-socialisten niets zullen doen om het afhakken van bekende ondernemende en tegendraadse hoofden tegen te gaan. Bij de oppositie gaan gelukkig al stemmen op om deze BN-discriminatie aan te pakken. VVD-kamerlid Ineke Dezentjé Hamming, vertelde aan deze site en aan Dagblad De pers, dat ze de kwestie in fractie gaat bespreken. 'Ik ben er woest over.' Ingrijpen is nodig. Paul Kuiken moet na deze zaak namelijk voorkomen in nog een Kafkaësk tribunaal. De ondernemer had tegen de nieuwe regels van de gemeente Aalsmeer een zwembad bij Blackberry. Ter lering ende vermaek: Om de jaren vijftig paranoïa tegen andersdenkende te leren kennen, kunt u terecht in de  Haagse Schouwburg: Arthur Millers' The Crucible wordt opgevoerd. Ja, dit is de tijd waar Balkenende en zijn cornuiten zo naar terugverlangen. Vandaag kunt u er iets aan doen in het stemhokje

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie