Helaas, de pessimist krijgt gelijk

Auteur: Mark Koster | 28-11-2007

Helaas, de pessimist krijgt gelijk

De pessimisten beginnen steeds harder te grijnzen. De dollar zakt weg in een moeras van paniek, terwijl de fundamenten niet slecht ogen.

Wie prikt de Amerikaanse zeepbeleconomie door en schrijft een nieuwe economische theorie over dit tijdperk? De sussende woorden van bankpresident Ben Bernanke zijn niet langer genoeg om de crisis te bezweren. De jarenlange lage rentestand heeft Amerika in coma doen belanden, terwijl dit middel decennia lang de coke voor de vrije markt was. God's own country staat klem met een veel te hoge schuldenlast. De consumenten leenden in de hoop dat hun vermogen zou vermeerderen, de overheid gaf geld uit aan belastingverlagingen om de motor een zwieper te geven. Het gokje is verkeerd uitgepakt. Amerikaanse particulieren, althans een groeiend deel, hebben geen profijt van de lage rentestand. De groei van de huizenmarkt, een van de pijlers van de verwachte vermogensgroei, is gestopt. Daar begon de huidige crisis.

Huizeneigenaren konden hun hypotheek niet meer betalen als gevolg van de gestage renteverhogingen door de Federal Reserve. De geldkraan had iets te lang opengestaan, daar zijn de bankpresidenten nu ook achter. De schokkerige renteverhogingen, die noodzakelijk waren om de leengekte te beteugelen, hebben een averechts effect gehad. Willem Middelkoop, oud-columnist van deze site, fulmineert al tijden tegen deze dwaze spilzucht en schreef een apocalypisch boek over de val van de dollar. Nu lijkt zijn zwartgallige theorie uit te komen. 'En daar ben ik niet blij mee', zei hij op de Dag van de Belegger.


De Amerikanen zijn het ontwend dat je eerst moet verdienen om te kunnen uitgeven, zoals we dat ooit leerden toen we voor het eerst zakgeld kregen. De gehele Westerse vrije markt is uiteindelijk ziek geworden van dit roekeloze gedrag. Eerst leek het erop dat alleen wat armoedzaaiers te diep in het rood hadden gekeken, maar ook dat was weer wishful thinking. Eeuwenoude banken moeten ineens afschrijvingen doen vanwege verliezen bij hypotheekdochters. De reactie is steeds hetzelfde. Jongens, het valt wel mee, totdat er weer een onverwachte onheilstijding moest worden afgegeven. Zelfs de ingenieur van het hele systeem, voormalige FED-president Alan Greenspan, twijfelt in zijn biografie openlijk aan zijn eigen genialiteit. Komt het goed? Optimistische markteconomen, zoals minister van financiën Hank Paulson, blijven - tegen beter weten in bijna - betogen dat een lage dollar Amerika weer aantrekkelijk zal maken als exportnatie en zo de groei van de Chinese en Indiase tijgers zal temperen. Maar dat is gebaseerd op logica, net zoals ooit de theorie gold dat hoge werkloosheid tot een lagere inflatie zou moeten leiden. Dat bleek ook niet te kloppen. Ineens hadden we stagflatie. De oude schoolboekjes met de monetaristische bezweringsformules van de Chicagoboys moeten worden herschreven. Het wordt tijd voor wat hulp van obscure Oostenrijkse bazen als de bijna vergeten econoom Ludwig von Mises (1881-1973). Hij waarschuwde al voor de gevaren van gemanipuleer met de rentestand. Tot die tijd hebben de irrationele zwartkijkers gelijk. Helaas, dat wel.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie