Het Amerikaanse overschot

Het Amerikaanse overschot

Auteur: Mathijs Bouman | 16-02-2006

Critici van de president Bush, die vinden dat zijn beleid Orwelliaanse trekjes vertoont, zullen zuchtend het nieuwste Economic Report of the President doorgebladerd hebben. Het bevat een brutaal staaltje 'newspeak': het tekort op de handelsbalans heet voortaan overschot op de kapitaalbalans!
Amerikanen importeren veel meer dan zij exporteren. In 2004 - het laatste jaar waarvoor cijfers bekend zijn - bedroeg het tekort op de handelsbalans 668 miljard dollar. Om dat tekort te bekostigen moet de VS iedere dag zo'n twee miljard dollar op de internationale kapitaalmarkten lenen. Volgens de meeste economen kan deze onevenwichtige situatie niet lang meer voortduren. Er komt een moment dat het buitenland een andere bestemming voor het spaargeld kiest, en de Amerikanen de tering naar de nering moeten zetten. Een sterke koersdaling van de dollar, afname van de consumptie en een diepe recessie zijn het logische gevolg. Om dit scenario te vermijden moet de Amerikaanse overheid bezuinigen, de belastingen verhogen en de burger aanzetten tot meer sparen.

Maar daar heeft Bush natuurlijk helemaal geen zin in. Gelukkig is er een alternatief: de kop in het zand steken en hopen dat het nog een paar jaar goed gaat. Daarbij hoort een publiciteitscampagne waarin het probleem wordt gebagatelliseerd. 'Het buitenland spaart teveel', en 'de Chinezen houden hun munt kunstmatig goedkoop', waren eerdere vondsten. Nu komt daar dus bij: 'we hebben een overschot'. De twee miljard dollar die iedere dag de VS binnenstroomt, levert een positief saldo op de kapitaalrekening van de betalingsbalans op. Het is niets meer dan het boekhoudkundige spiegelbeeld van het enorme tekort op de handelsbalans, maar daar maalt Bush niet om. Het klinkt immers een stuk prettiger, zo'n overschot. Het klinkt doubleplusgood!

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer opinie

scopist_posts/originals/Essay-elipslife05v.jpg

Wees voorbereid op de klap die nog moet komen

Bedrijven doen er verstandig aan hun workforce management in de tijd na COVID-19 nu al onder de loep te nemen. Het risico is groot dat mensen op de lange termijn alsnog uitvallen, voorziet Stefan Duran, branch head Benelux van levensverzekeraar elipsLife.  

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-AllenOvery05v.jpg

De Rijnlandse visie sleept ons door de crisis heen

Tijdens een crisis is advies van commissarissen is niet langer vrijblijvend en bij uitstek een vorm van preventief toezicht. Daarmee kunnen commissarissen impact maken als klankbord voor het bestuur, schrijft Allen & Overy-partner Charles Honée.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-nyenrode05v.jpg

Thought leadership gevraagd

Maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe risico’s zoals de klimaattransitie zullen leiden tot ingrijpende systeemveranderingen in ondernemingsbestuur. Jeroen Veldman, associate professor van Nyenrode Business Universiteit komt met een oproep aan bestuurders en commissarissen om in stakeholdercoalities actief mee te werken aan het fundament van een nieuw governancegebouw.

lees artikel
facebook