Het Amerikaanse overschot

Het Amerikaanse overschot

Auteur: Mathijs Bouman | 16-02-2006

Critici van de president Bush, die vinden dat zijn beleid Orwelliaanse trekjes vertoont, zullen zuchtend het nieuwste Economic Report of the President doorgebladerd hebben. Het bevat een brutaal staaltje 'newspeak': het tekort op de handelsbalans heet voortaan overschot op de kapitaalbalans!

Amerikanen importeren veel meer dan zij exporteren. In 2004 - het laatste jaar waarvoor cijfers bekend zijn - bedroeg het tekort op de handelsbalans 668 miljard dollar. Om dat tekort te bekostigen moet de VS iedere dag zo'n twee miljard dollar op de internationale kapitaalmarkten lenen. Volgens de meeste economen kan deze onevenwichtige situatie niet lang meer voortduren. Er komt een moment dat het buitenland een andere bestemming voor het spaargeld kiest, en de Amerikanen de tering naar de nering moeten zetten. Een sterke koersdaling van de dollar, afname van de consumptie en een diepe recessie zijn het logische gevolg. Om dit scenario te vermijden moet de Amerikaanse overheid bezuinigen, de belastingen verhogen en de burger aanzetten tot meer sparen.

Maar daar heeft Bush natuurlijk helemaal geen zin in. Gelukkig is er een alternatief: de kop in het zand steken en hopen dat het nog een paar jaar goed gaat. Daarbij hoort een publiciteitscampagne waarin het probleem wordt gebagatelliseerd. 'Het buitenland spaart teveel', en 'de Chinezen houden hun munt kunstmatig goedkoop', waren eerdere vondsten. Nu komt daar dus bij: 'we hebben een overschot'. De twee miljard dollar die iedere dag de VS binnenstroomt, levert een positief saldo op de kapitaalrekening van de betalingsbalans op. Het is niets meer dan het boekhoudkundige spiegelbeeld van het enorme tekort op de handelsbalans, maar daar maalt Bush niet om. Het klinkt immers een stuk prettiger, zo'n overschot. Het klinkt doubleplusgood!

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Column-Karssing10v.jpg

Geef elkaar vaker complimenten

Eindelijk. Na enkele honderden jaren wachten zijn de twee meesterwerken van de Schotse auteur Adam Smith vertaald. Dit voorjaar kreeg De welvaart van landen (1776) veel aandacht. Terecht. De vader van de moderne economie maakt in dit boek helder hoe de commerciële samenleving armoede bestrijdt en vrijheid vergroot. Als goede vriend van het kapitalisme – hoewel hij dat woord zelf niet gebruikt – telt hij de zegeningen en is hij tegelijkertijd zeer kritisch op de uitwassen. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Toezicht-dode-hoek10v.jpg

Voorkom toezicht met een dode hoek

Commissarissen hebben te weinig zicht op cultuur, gedrag en reputatie. Die ‘dode hoek’ heeft al tot heel wat ongelukken geleid. Tijd voor 21e-eeuws toezicht: vanuit de purpose van de organisatie en met oog voor samenleving, stakeholderbelangen en soft controls, aldus Marleen Janssen Groesbeek, Marlies de Ruyter de Wildt en Caroline Zegers.

lees artikel
scopist_posts/originals/Datagebruik10v.jpg

Laat dataverbruik niet uitgroeien tot doemscenario

Het digitale dataverkeer leidt tot een verdubbeling van het wereldwijde energieverbruik. Niet in elke boardroom zijn het snel groeiende dataverbruik en de gevolgen voor het energieverbruik top of mind. Dat zou het wel moeten zijn, stellen ING sectorbankier Dirk Visser en -econoom Ferdinand Nijboer. Bedrijven kunnen de milieu-impact binnen de perken houden door kritisch naar hun ICT-activiteiten te kijken.

lees artikel
facebook