Het einde van de mobiele

Auteur: Mark Koster | 12-09-2006

Het einde van de mobiele
Ergert u zich ook aan de gebrekkige toepassingen van uw gsm? Dan bent u niet de enige. Mobiel bellen wordt langzamerhand een achterhaalde bezigheid. Wie een gsm heeft moet er mee kunnen internetten, televisie kijken en stiekeme opnames kunnen maken.

Telecombedrijven met opgroeiende mobiele dochters zijn in blinde paniek nu blijkt dat de markt voor mobiel bellen (zeker in Europa) is verzadigd. Vodafone, de voorheen oppermachtige mobiele operator, bedelt bij Ben Verwaayen's British Telecom voor kabelruimte. TIM, de mobiele tak van Telecom Italia, is gisteren bruut achter het raam gezet in de hoop dat een rijke grijsaard met een schuur vol kabels haar wil oppikken.

Ook in Nederland broedt KPN Mobiel op nieuwe inkomstenstromen nu de groeicurve voor de mobiele markt niet langer een erecte staat vertoont. Mediamail, een KPN-start-up, probeert mobiel bellen te verwerken in één kastje, waarbij je met een druk op een knop ook kunt internetten en naar films kan kijken. Deze stille revolutie sluimert al een tijdje, maar komt met de twee sombere berichten van Vodafone en Telecom Italia de afgelopen dagen snel op ons af. Wat is er gebeurd? De mobiele telefoon is niet langer een communicatiemiddel voor spraak, maar wordt een kastje van waaruit u uw zaken, huiselijke besognes en ontspanning regelt. Bij KPN's Mediamall liggen plannen op de tekentafel om de mobiele telefoon te integreren in een zwarte doos waarin álle communicatiemiddelen op elkaar zijn aangesloten. Als u thuis bent en aandrang voelt om mobiel te bellen gaat dat straks gewoon weer via de kabel, omdat via die draadjes ook uw internetverbinding, televisiekanalen en andere digitale informatie binnenstroomt. De mobiele telefoon was een machtige stap in de informatierevolutie, maar dreigt nu te verouderen. Wie tegenwoordig geen opnames kan maken van kindergeluk op het strand of geen scherpe beelden kan schieten van het concert van Madonna in de ArenA begint achter te lopen. Pak hem nog eens vast en kijk nog eens naar dat apparaat. U heeft een krakende radio in uw hand. Geef toe: u wilt eigenlijk een hd-tv toestel, waarop u de afspraken in uw agenda kan zien en waarmee u de vakantievideo's voor uw collega's wilt afspelen. Even geduld nog, het komt eraan. Straks draait u mini-documentaires op uw toestel die u daarna gaat terugkijken op uw televisietoestel. Het bizarre is dat de verroeste belbedrijven, vaak oude telecom-monopolisten, hierdoor ineens weer een boost krijgen. Die kabels in de grond blijken nog altijd goud waard te zijn

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie