Hewlett-Packard-schandaal in Drenthe

Auteur: Gastauteurs | 09-10-2006

Hewlett-Packard-schandaal in Drenthe
Gastauteur Henk Willem Smits: In Drenthe speelt een merk-waardig zaakje dat helaas nog niet is opgepikt buiten de lokale media. Bedrijfsrechercheurs van het bureau Hoffmann tapten telefoon- en emailverkeer van medewerkers van RTV Drenthe af, en namen ook gesprekken op van journalisten van Dagblad van het Noorden. Een zaak die sterk lijkt op het schandaal bij Hewlett-Packard dus.

Bij RTV Drenthe kletste iemand over een interne ruzie tegen verslaggevers van Dagblad van het Noorden. De kroegpraatjes zaten directeur Rob Staal en waarnemend voorzitter Jan van Driel van de Raad van Toezicht van de RTV Drenthe zo dwars dat ze in plaats van geld te besteden aan programma's budget vrij maakten om privédetectives personeelsleden in Assen in de gaten houden, evenals medewerkers van Dagblad van het Noorden. Het mag bekend zijn dat de Nederlandse politie en justitie tot de wereldwijde top behoren in het afluisteren van persmuskieten, en dit lijkt een aanwijzing dat oud-agenten die voor zichzelf zijn begonnen deze cultuur ook hebben overgedragen op de wereld van de particuliere onderzoeksbureaus.

Het lijkt me dat gesprekken van medewerkers van de krant opnemen door beunhaas-politie illegaal is. Binnenkort begint het justitieel onderzoek in de Verenigde Staten naar HP, hopelijk leert dat ook wat meer over deze situatie. Volgens operationeel directeur Jos Meekel van Hoffmann bedrijfsrecherche is het vrij simpel allemaal. Illegale praktijken om de telefoongegevens van medewerkers te achterhalen, zijn nergens voor nodig, zei hij in het Het Financieele Dagblad van 19 september. 'Mensen praten nou eenmaal graag en telefoontjes en lekken zijn relatief makkelijk te achterhalen. Bedrijven en werknemers willen nog wel eens onderschatten hoe makkelijk informatie tegenwoordig op straat kan komen te liggen. Zo kan het bijvoorbeeld handig zij om de usb-poort van de computer te laten blokkeren.' Opvallend is dat terwijl zijn bureau gesprekken met Dagbladmedewerkers zat op te nemen, deze Hoffmann-directeur vertelde over de zaak Hewlett-Packard: 'Wij zouden zo'n verzoek zeker niet aannemen. Je kunt als werkgever veel maken, maar dan moet je er wel open over communiceren.' Bij RTV Drenthe is het personeel juist boos over het gegeven dat de directie de medewerkers niet op de hoogte heeft gesteld van het onderzoek. Wat deze zaak eigenlijk nog erger maakt is dat RTV Drenthe een publieke omroep is, en de bestuurders dus ambtenaren zijn, die onafhankelijke journalisten van een krant laten afluisteren. Zelf vinden de bestuurders Staal en Van Driel het volkomen normaal. ''We hebben ermee ingestemd omdat we het volstrekt ongeoorloofd vinden dat geheime bedrijfsinformatie bij Dagblad van het Noorden belandt.' Afgezien van of het illegaal is wat Hoffmann heeft gedaan, zouden Kamervragen over het feodale gedrag van deze heren wel op zijn plaats zijn. De implicaties van de manier van werken van bureau Hoffmann zijn niet te onderschatten. Economische onderzoeksjournalistiek wordt peperduur zo als bedrijfsrechercheurs geen moreel bezwaar hebben tegen het opnemen van telefoongesprekken van journalisten. De telefoon en email zijn belangrijk voor journalisten om snel met veel mensen contact te kunnen houden, maar in feite is dat dus zo onveilig dat een journalist die zijn bronnen wil beschermen zoals het hoort, er geen gebruik meer van kan maken. Wat veel kostbare tijd kost. Op de al jaren krimpende redacties van de meeste kranten is het keihard werken om op rendabele wijze zo goed mogelijk nieuws te brengen, net als bij de nieuwsrubrieken van onafhankelijke televisiezenders als RTL en SBS. Alleen de nieuwsrubrieken van de publieke omroep zouden het dan nog zelf kunnen betalen, en een enkele grote krant als De Telegraaf, zolang die groot weet te blijven. Helaas is ook al regelmatig gebleken dat hoewel onderzoeksjournalistiek veel teweeg kan brengen, het vaak niet doorwerkt in verkoop- of kijkcijfers. 'Met onderzoeksjournalistiek verkoop ik geen blaadje extra,' verzekerde de hoofdredacteur van een maandblad mij ooit. Bijna vrij spel voor de feodale bestuurder dus

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie