Straf ook adviseurs-aasgieren Hiddink

Auteur: Jeroen Smit | 01-02-2007

Straf ook adviseurs-aasgieren Hiddink

Arme Guus Hiddink. Op een wolk zweefde hij van Zuid-Korea naar Nederland. En viel pardoes in handen van de adviseurs van Box Consultants en het gerenommeerde PricewaterhouseCoopers. Hun advies: Nederland is te duur, laat al dat geld uit Zuid-Korea maar komen als je een huis in België hebt en neem daar vooral een abonnement op Voetbal International en het Eindhovens Dagblad. Dan lijkt het net alsof je daar woont.

Hiddink staat voor de strafrechter omdat hij maar een paar keer in België is geweest. Hij erkende eerlijk nooit in het Belgische huis te hebben geslapen. 'Ik leefde als een nomade, had het gevoel in mijn koffer en auto te slapen.' Op aanraden van zijn financieel adviseurs zo meldde het FD gisteren, liet hij zijn salarisstrookjes opsturen naar België. Andere 'waardevolle adviezen': 'regel eens een etentje in België, doe eens een interview, ga eens bij mensen op bezoek.' De belastingadviseurs hebben Hiddink wel gezegd dat hij ook in België moet wonen.

Het openbaar ministerie constateert nu dat de huidge coach van Rusland op deze manier 1,4 mln euro aan belasting heeft ontdoken. Dom en strafbaar. En toch overheerst bij mij een zeker medelijden. Een halfgod die alles weet van gras, ballen en winnen, laat zich makkelijk een oor aannaaien door dit soort adviseurs. Die zo vermeldt de website van Box Consultants trots: 'Als financieel rentmeesters garant staan voor maatwerk. Uw individuele belang staat daarbij voorop.' Niet dus. De consultants van PriceWaterhouseCoopers (volgens het dossier het 'minst kritisch') prijzen zichzelf aan met teksten als: 'Enkele van onze adviseurs zijn als hoogleraar verbonden aan gerenommeerde universiteiten en behoren tot de absolute autoriteiten in dit vakgebied. Daarnaast profiteren klanten van PwC maximaal van een uitgekiend en uitgestrekt internationaal netwerk.' Hoeveel tienduizenden euro's zouden ze aan die arme Hiddink hebben verdiend? Een koning op het voetbalveld is (natuurlijk) een sukkel als het om belastingzaken gaat, daar hebben we al zoveel voorbeelden van. En daar maken dit soort adviseurs op een vreselijke manier misbruik van. Alle zorgplicht ten spijt. Laten we hopen dat met de bekentenis van Hiddink de volgende rechtszaak op dit soort agressieve aasgieren is gericht. Zakkenvullers die kennelijk steeds nerveuzer werden omdat die domme coach zich alsmaar vergat in te schrijven bij de Belgische gemeente (wat erop wijst dat hij nog steeds op die wolk zat). En het niet lukte om die inschrijving via hun medewerker tot stand te brengen. De rechtszaak gaat morgen verder. Wat mij betreft worden dan de namen van de betreffende consultants in de media genoemd. Die kunnen hun winkel en collegezalen dan tenminste sluiten. Het zou niet meer dan terecht zijn als deze boeven ook eens achter de tralies verdwijnen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie