Hittegolf treft Nederland, economie gaat plat

Auteur: Mathijs Bouman | 04-07-2006

Hittegolf treft Nederland, economie gaat plat
Met een beetje mazzel zitten we vandaag middenin een hittegolf. Of beter: met een beetje pech. De economie lijdt mee met de zwetende mens. De hitte kost ons minimaal 54 miljoen euro per dag.

Natuurlijk, er zijn bedrijven die profiteren van het hete weer. De onvermijdelijke ijsverkopers, bierbrouwers en producenten van airco's, ventilatoren en buitenzwembaden zullen we de komende dagen weer grijnzend in tv-journaals langs zien trekken. Maar voor de meeste bedrijven is een hittegolf buitengewoon slecht nieuws. In de industrie moet het werktempo een tandje rustiger. In kantoren zonder airco drijft het personeel traag richting vijf uur, terwijl in gekoelde kantoorgebouwen de gedachten van de gemiddelde werknemer afdwalen naar strand, bikini's en die geinige Mexicaanse biertjes met een citroentje.

Britse onderzoekers gokken dat een temperatuur van meer dan 26 graden Celsius (80 F) zorgt voor een daling van de productiviteit met acht procent. Als ik aanneem dat Nederlandse werknemers de hitte net zo slecht verdragen als Britse, betekent dit voor Nederland (bij een totale beloning van werknemers van 250 miljard per jaar) een schadepost van ruim 54 miljoen per dag. Komt de temperatuur boven de 37 graden (100 F), dan loopt dat verlies zelf op het achtvoudige daarvan. Is het toeval dat tijdens de langste hittegolf-vrije periode in Nederland - tussen 1951 en 1975 - de economie floreerde?

Naast verloren productie zorgt een hittegolf voor directe economische schade. Bruggen gaan niet meer dicht, treinrails buigt krom en alles wat maar een beetje op natuur lijkt vliegt spontaan in brand. Ondertussen staat de oogst op het land te verdrogen en geven de koeien minder melk, waardoor de voedselprijzen kort na een hittegolf vaak door het dak gaan. Een weinig vrolijk stemmend totaaloverzicht van de sociaal-economische gevolgen van een hittegolf staat hier. Let vooral op het blijkbaar (in Amerika) veelvuldig voorkomende fenomeen 'road rage'. Hebben we dat in Nederland ook?

De grootste prijs tijdens een hittegolf betalen de ouderen en zieken. Tijdens de extreme hittegolf van 2003 vielen er in Europa tienduizenden doden als gevolg van oververhitting en uitdroging. En in de VS stierven de afgelopen dertig jaar meer mensen als gevolg van hitte dan als gevolg van overstromingen, orkanen, tornado's en blikseminslag.

Ik blijf vandaag binnen, met de ventilator op turbo en m'n hoofd in de vriezer. En eet de hele dag geen prote´nerijk voedsel (meer tips tegen de hitte staan hier).Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie