Hollandse melkboer verpletterd door 'Big Milk'

Auteur: Mathijs Bouman | 19-12-2006

Hollandse melkboer verpletterd door 'Big Milk'
'Ik vind de VS nog steeds een geweldig land. In Mexico zouden ze me gewoon hebben doodgeschoten.' De in Nederland geboren melkproducent Hein Hettinga houdt nog steeds van zijn nieuwe vaderland - ook al werd hij op een smerige manier uit de markt gedrukt.

Voor iedere rechtgeaarde kapitalist is de VS het land van melk en honing, waar vrij ondernemerschap ruim baan krijgt. Hoe het zit met de honingmarkt, weet ik niet, maar voor de markt van melk gaat dit zeker niet op. De Amerikaanse zuivelmarkt is net zo kapot gereguleerd als de Europese.

Melkveehouders zijn verplicht om hun melk tegen een vaste prijs te leveren aan zuivelcoöperaties, die dit vervolgens zonder concurrentie doorverkopen aan de winkeliers. Dit systeem werd in de jaren dertig van de vorige eeuw uitgedacht om kleine boeren te beschermen tegen prijsfluctuaties. Ondertussen is er op het Amerikaanse platteland geen kleine boer meer te bekennen en zijn de coöperaties uitgegroeid tot enorme zuivelbedrijven. De marktregulering blijft echter bestaan.

Flessenfabriek
De Nederlandse Amerikaan Hein Hettinga besloot begin deze eeuw het systeem te omzeilen. Melkveehouders die hun melk zelf bottelen zijn vrijgesteld van deelname aan de coöperaties. Dus bouwde Hettinga een flessenfabriek en ging zijn melk direct aan de winkels leveren, voor twintig cent minder per gallon dan de concurrentie. Het werd een groot succes, en de immigrant maakte zijn fortuin. Maar in het land van het kapitalisme is alles te koop - niet in de laatste plaats politieke invloed. De grote zuivelbedrijven - 'Big Milk' - zetten de aanval in op Hettinga. Er gingen miljoenen naar politieke vrienden en professionele lobbyisten. De Washington Post beschreef vorige week in een uitgebreide feature hoe de zuivelindustrie de uitdager op de knieën dwong (lezen!). Uiteindelijk werd er een speciale wet geschreven - en via een versnelde route aangenomen door de senaat - waarmee het bedrijf van Hettinga (en alleen dat bedrijf) gedwongen werd tot betaling van $ 400.000 per maand aan zijn concurrenten.

Business as usual

In ieder ontwikkelingsland zou het corruptie heten, maar in de VS is het betalen van de politiek om je tegenstander te neutraliseren business as usual. Hettinga laat het er niet bij zitten. In oktober klaagde hij de Amerikaanse overheid aan, vanwege de ongrondwettelijkheid van de nieuwe melkwet, die gericht zou zijn op het aanpakken van een enkel individu. 'Het is voor mij een ontnuchterende ervaring geweest,' zegt Hettinga in de Washington Post. 'Ondernemerschap is niet vrij in de VS.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie