Hollandse Overmoed

Hollandse Overmoed

Auteur: Willem Middelkoop | 26-04-2006

Het 'Poldermodel' blijkt niet zo succesvol als algemeen wordt aangenomen. Het succesverhaal van sterke economische groei en een extreem lage werkloosheid door ons consensusmodel blijkt na onderzoek eenvoudig door te prikken.


Dat wordt duidelijk tijdens het lezen van 'Hollandse Overmoed'? van Mathijs Bouman. Hij werkte jarenlang als macro-econoom bij De Nederlandse Bank. Tijdens de feestelijke koffie-met-een-plakje-cake uitreiking van het eerste exemplaar aan DNB president Nout Wellink maakt hij snel duidelijk dat zijn oorspronkelijke verbazing, over de plotselinge inéénstorting van de Nederlandse economie tussen 2000 en 2003, plaats heeft gemaakt voor een sterke nuancering. Eind jaren negentig ging het eigenlijk helemaal niet zo goed en nu gaat het ook weer niet zo slecht als velen denken.

 

Vooral eind jaren negentig werd ons land overstroomd door buitenlandse journalisten en delegaties die allen het 'Poldermodel-wonder'? van dichtbij wilden aanschouwen. Hoe was het toch in hemelsnaam mogelijk dat in ons land en de economie harder groeide en de werkloosheid zo laag was.

 

In het boek wordt dit te vaak aangehaalde sprookje snel ontkracht. Het wonder van de lage werkloosheid verdwijnt op slag als de eerste buitenlandse collega's ontdekken dat we één miljoen medeburgers aan het zicht van de werkloosheid hebben onttrokken door ze levenslang achter de WAO-facade te stallen. En de hogere economische groei kwam voor het grootste deel door de collectieve gekte op de beurzen en de huizenmarkt.

 

Extreem soepele hypotheekeisen van diezelfde Nederlandse Bank (tophypotheken van 8x het bruto jaarsalaris van tweeverdieners) en andere bizarre kredietmogelijkheden (legiolease) maken van Nederland het grootste casino van het vasteland van Europa. Ja, zo kregen we de economie wel oververhit.

 

Nout Wellink die het eerste exemplaar in ontvangst nam roemde de ultravlotte schrijfstijl maar had toch een puntje van kritiek. Dat de voor deze gekte verantwoordelijk minister, Gerrit Zalm, een 'pyromaan'? wordt genoemd is volgens hem nog tot daar aan toe. Maar dat Mathijs hem als een 'prominent pyromaan'? omschrijft, vindt hij ongehoord.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Essay colliers 2.jpg

Urgent: verduurzaam uw kantoor

Huurders en vastgoedeigenaren zijn zich nauwelijks bewust van de steeds strengere duurzaamheidseisen voor kantoorgebouwen. Inertie blijft niet zonder gevolgen, schrijft Jeroen Bloemers, director marketing & business development van Colliers International.

lees artikel
scopist_posts/originals/Executive-Women04v.jpg

Executive Women Event 2020: topvrouwen in het transformatietijdperk

Leiderschap ten tijde van continue verandering is uitdagend. Leiders moeten de purpose internaliseren en uitdragen en inspelen op disruptieve ontwikkelingen. ‘Vrouwen kunnen vooroplopen in het transformeren van het huidige leiderschapsparadigma.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-Van-Doorne04v.jpg

Corporates hebben wel oren naar financieĢˆle innovatie

Alternatieve financieringsvormen hebben een enorme vlucht genomen, constateert Jelmer Baukema van Van Doorne Advocaten. Ook corporates kijken met interesse naar wat alternatieve financiers te bieden hebben. Fintechbedrijven maken de dienst uit binnen deze dienstverlening. 

lees artikel
facebook