Holloway-economie is miljoenen industrie

Auteur: Mark Koster | 04-02-2008

Holloway-economie is miljoenen industrie
De verdwijning van Natalee Holloway is een industrie geworden, waarbij de krachten van de vrije markt de zucht naar de waarheid hebben verpletterd. Peter R de Vries' spectaculaire onthulling is vooral ook een commerciële stunt.

Joran's bekentenis levert waarschijnlijk geen nieuwe juridische munitie op, aangezien De Vries zijn verhaal niet heeft gecheckt, of economischer geredeneerd: niet heeft wíllen checken. De bekentenis dat hij betrokken was de verdwijning van Natalee Holloway is goede koopwaar. Als blijkt dat Van der Sloot's verhaal niet helemaal of helemaal niet klopt, zakt de prijs van de onthulling. Cruciaal in deze zaak is de verklaring dat Joran hulp heeft gehad van ene Daury, die de ogenschijnlijk overleden Holloway met een bootje in zee heeft gedumpt.

De misdaadjournalist zegt dat hij in het belang van de justitiële opsporing geen onderzoek heeft gedaan naar deze Daury, maar te vrezen valt dat hij in belang van zijn eigen gewin dit lijntje niet heeft nagelopen. Zijn roem snelt nu over de oceaan. Hij zit bij Oprah Winfrey en kan alvast aankondigen dat hij een boek gaat schrijven. Kassa! Hij verkoopt de tv-rechten van de uitzebnding aan ABC. Niet voor miljoenen, zegt producent Römer van Endemol, maar toch vele tonnen. PR de Vries heeft zijn initialen eer aangedaan en dat verdient respect. De investering van 25.000 euro in een undercovermedewerker, de vliegreisjes naar Aruba en de aanschaf van de verborgen camera's verdient hij met gemak terug. De zaak Holloway is niks anders dan de handel in voorkennis. Wie het meeste weet, krijgt het beste betaald. Pauw en Witteman gokten op Joran van der Sloot, maar zijn kennis bleek aantoonbaar onbetrouwbaar. De 5000 euro die de redactie investeerde in de familie Van der Sloot verdienen ze niet snel terug. De wijntoegift was het meest spectaculaire uit de show en zalde geschiedenis ingaan als het meest economische beeld uit de uitzending, en daarvan liggen de rechten ook nog eens bij NOVA. Ai! Op Aruba maakt het gezag zich zorgen dat de economie instort vanwege de slechte naam die Van der Sloot over de stranden strooit. Tot op heden is daar nog niets van gebleken.
Van der Sloot zelf is rijp voor het faillissement. Even dacht hij als een OJ Simpson te kunnen cashen met het schrijven van een ontlastend boek over de zaak, maar die strategie is mislukt. Waar OJ Simpson nooit een bekentenis heeft afgelegd (ten hoogste een vage als-dan variant), is Joran de regie over zijn kennis kwijt. Zijn voorkennis is van iedereen en dus nauwelijks meer van waarde. Het enige dat hij nog kan doen is een boek schrijven met de totale waarheid en die biecht verkopen voor een paar miljoen euro. Zijn gehaaide poging om geld te willen verdienen aan een 'dikke schadevergoeding' lijkt met zijn optreden nu bijna uitgesloten. En terecht. De vrije markt heeft geen geweten, maar met gewetenloosheid ben je nog geen winnaar op de vrije markt.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie