Wie cash heeft, zal winnen

Auteur: Mark Koster | 27-08-2007

Wie cash heeft, zal winnen

Een echte ondernemer leent niet. De schreeuw om krediet die is ontstaan naar aanleiding van de Amerikaanse subprime-crisis heeft een paar overlevers opgeleverd: zuinige ondernemers.
Dit weekend was het weer raak. De financiële wizzkids, die met hun goocheldoos vol met leentrucjes de wereld dachten te veroveren, staan mooi te kijk.

Home Depot, de Amerikaanse doet het zelf keten, staat voor een dumpprijs te koop, nadat geldingenieurs allerlei bizarre leenconstructies (in dit geval gerelateerd aan de huizenmarkt) hadden opgetuigd. Helaas, het werd pay day en bij Home Depot hadden ze ineens geen geld meer in kas.


Als u denkt dat dit een Amerikaans voorbeeld van doorgedraaide leengekte is, dan wijs ik u graag even op de overname van de Landesbank Sachsen Girozentrale door de Landesbank van de deelstaat Baden-Württemberg van gisteren. Deze degelijke Duitse vrienden bleken met belastinggeld een rondje te hebben gelopen in het casino van de Amerikaanse huizenmarkt. Het muntje viel verkeerd.

Deze staatsbank in het voormalige Oost-Duitsland wisselt voor niet meer dan 250 miljoen euro van eigenaar, nadat er al 17 miljard euro bij elkaar werd geschrapt om het bloeden te stoppen. Wat is de les? Ga niet met te veel geleende centjes ondernemen. De moderne economie lijkt echter ver afgedwaald van de oude wetten dat er meer binnen moet komen dan er uitgaat.


Veel grote bedrijven hebben naast hun gewone bedrijfsvoering bizarre branchevreemde dochterondernemingen gestart die een centje denken mee te kunnen pikken met financiële dienstverlening. Industrieconglomeraat GE heef bijvoorbeeld een megalomane bankpoot naast haar schroefjes en moertjes activiteiten opgebouwd. In eerste instantie lijkt het logisch. De leningen worden verstrekt aan arme klanten om producten aan te schaffen, maar dit vliegwiel is niet oneindig.


Bij autofabrikant Ford is dat nu helemaal mis gegaan. De nadruk ligt al een tijdje niet meer alleen op het maken van goedkope auto's, maar is ook komen te liggen bij financiële services voor bijvoorbeeld de automotive industrie. Ford's leendochter doet jaarlijks voor 148 miljard dollar aan transacties, meldt het jaarverslag 2006. Pijnlijk. Uitgerekend het bedrijf van Henry Ford, ooit dé ondernemer die ons leerde dat je geld kon verdienen met efficiënter produceren, is gevallen voor het gelonk van de financiële verzorgingsindustrie. Ford, die altijd een gezonde hekelhad aan banken, zou geen spatje medelijden hebben gehad met de roekeloze productieactiviteiten van zijn erfgenamen. Ford's opvolger staat overigens al klaar. Zijn naam is Ratan Tata, de Henry Ford van India. Hij heeft dit weekend een bod gedaan op Jaguar en Land Rover, de twee paradepaardjes van het Ford-conglomeraat. Wat hij kan, zijn ze bij Ford al een tijdje verleerd: winst maken met de productie van auto's.


 

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie