Hoofd en bijzaken Amerikaanse economie

Auteur: Willem Middelkoop | 16-08-2006

Hoofd en bijzaken Amerikaanse economie

Laten we vooral hoofd en bijzaken niet teveel door elkaar gaan halen. Het gaat er niet om of er een 18e rentestap komt in de VS. Alles draait om de vraag of de zeventien ervoor de Amerikaanse economie in een recessie gaan storten.

De rente werd verhoogd om de inflatie en de uit de hand gelopen speculatiegolf te bestrijden en om de dollar, die al dertig procent was gedaald, aantrekkelijker te maken. Maar hierdoor betalen Amerikaanse hypotheekbezitters die de rente niet voor langere tijd hebben vastgezet en dat zijn er veel meer dan hier in Nederland, nu veel meer rente. Voeg daarbij de hogere rekening aan de pomp en het wordt duidelijk waarom de consumptie en de huizenmarkt onder grote druk staan.

Dinsdag werd bekend dat de vertrouwensindex van bouwbedrijven op het laagste niveau in vijftien jaar was uitgekomen. Vrijwel tegelijkertijd maakte winkelketen Home Depot, zeg maar de Amerikaanse Praxis, bekend dat de omzet met 0,2% was gedaald. En Wal-Mart zag de winst voor het eerst in tien jaar dalen. Voeg daarbij de failliete auto- en luchtvaartsector en iedereen snapt dat de schade door het optrekken van de rente inmiddels al is aangericht. De grote vraag is dus of een nieuwe recessie in 2007 een feit is. Het feit dat de korte rente nu hoger staat dan de lange rente is daarvoor een belangrijke aanwijzing. Deze zogenaamde inverse rentestructuur leidt vrijwel altijd tot recessie.

Lees ook:
> Dossier kredietcrisis

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie