Hoofdkantoren zijn van levensbelang

Auteur: Gastauteurs | 16-02-2010

Hoofdkantoren zijn van levensbelang

Concernhoofdkantoren zijn van grote strategische waarde voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een studie van de Erasmus Universiteit in opdracht van VNO-NCW. Meer belastingsvoordeel en meer investeringen in de kenniseconomie moet de hoofdkantoren in ons land houden.

Nederland is een gewilde vestigingsplaats voor concernhoofdkantoren. Ons land staat op de zevende plek wat betreft de vestiging van Fortune Global 500-ondernemingen. Dit levert ons land veel werkgelegenheid en investeringen op in onder meer onderwijs en kennisontwikkeling. Volgens de onderzoekers van de Erasmus Universiteit zorgt de top-100 van concernhoofdkantoren in ons land direct voor 29.000 arbeidsplaatsen en indirect nog eens voor 62.000.

Nederlands toptalent

Daarnaast zijn er volgens de onderzoekers de moeilijk te kwantificeren bijdragen aan ons land. Zo zijn de hoofdkantoren een kweekvijver voor Nederlands toptalent, spelen ze een sleutelrol in kennisoverdracht naar bedrijven en regio's en vervullen ze een aanjaagfunctie van bedrijven, clusters en onderwijs en van internationaal concurrerende wet- en regelgeving.

Maatregelen vestigingsklimaat
De onderzoekers waarschuwen echter dat concernhoofdkantoren snel verplaatst kunnen worden. Van de ondervraagde topmanagers heeft 85 procent geen plannen in die richting voor de komende vijf jaar, maar daar staat tegenover dat zij de geboden attractiviteit van Nederland als locatieland als voldoende beoordelen, maar niet als hoog. Maatregelen die het vestigingsklimaat kunnen verbeteren zijn volgens de onderzoekers afschaffing van de dividendbelasting en een concurrerende belasting op rente-inkomsten.

Nadruk op excellentie

Daarnaast zou het hoger onderwijs meer nadruk moeten leggen op excellentie (topuniversiteiten) en het kweken van toptalent om hoofdkantoren en zakelijke dienstverleners voldoende aanbod van kwalitatief hoogwaardig personeel te kunnen bieden. Tenslotte zou het kabinet het innovatiebeleid intact moeten houden.

Lees ook:
> Helft hoofdkantoren overweegt verhuizing
> Sterke positie hoofdkantoren Nederland bedreigd
> Topbestuurders dreigen met vertrek uit Nederland

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen
editorial_groen.jpg

Opinie-artikelen

In dit dossier

Meer opinie