Aantrekkelijk voor talent

Auteur: Gastauteurs | 27-02-2008

Aantrekkelijk voor talent
Gastauteurs Ap Eigenhuis en Paul Engelsman: De arbeidsmarkt wordt bestormd door een nieuwe, goed opgeleide, optimistische generatie. Zij is op zoek naar zinvol werk in een zinvolle organisatie. Hoe bied je dat? Internetzoekmachine Google geeft het goede voorbeeld.

De aantrekkelijkheid van een bedrijf voor getalenteerde mensen heeft een hoge prioriteit. Daar komt nu bij dat de arbeidsmarkt in bepaalde sectoren krapte begint te vertonen. De internationale recruiter Robert Half ondervroeg meer dan vijfduizend hr-managers in zeventien landen. Zij geven aan dat in alle landen een tekort aan gekwalificeerde accountants bestaat. TomTom heeft zojuist een nieuwe internationale carrièrewebsite gelanceerd, vooral om te voorzien in softwareontwikkelaars, IT-professionals en sales- & marketingtalent. BP berichtte in september vorig jaar dat een aantal grote projecten in de Golf van Mexico definitief afgeblazen is, door een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Internetzoekmachine Google blijkt geen probleem te hebben om aantrekkelijk te worden gevonden. Het bedrijf groeit als kool en breidt het aantal medewerkers razendsnel uit. Volgens Larry Page, een van de oprichters, is Google er volledig op georganiseerd om geschikte mensen aan te trekken en hun talent te ontplooien. Google zelf geeft tien redenen om bij het bedrijf te werken. De eerste is Lend a helping hand. Google heeft miljoenen bezoekers en is een wezenlijk onderdeel van het alledaagse leven geworden. De zoekmachine verbindt mensen met de informatie die zij nodig hebben om hun leven goed te organiseren. Daaraan lever je als medewerker een bijdrage. Als tweede reden wordt Life is beautiful genoemd. Idee daarbij is dat wat Google doet zin heeft en dat het werken aan producten waarin mensen geloven bevredigend is. Een derde argument is Appreciation is the best motivation. Google biedt een leuke en inspirerende werkomgeving aan met uiteenlopende extra's als massage en yoga, professionele ontwikkelingsmogelijkheden, kinderoppas, sportmogelijkheden, gratis lunch en gezonde snacks.
Google streeft een ander soort binding met de medewerkers na dan veel andere bedrijven. Dat blijkt een winnend recept. Het zou andere bedrijven moeten inspireren om dezelfde richting in te slaan en een aantrekkelijke omgeving te creëren voor talent.
De traditionele corporate omgeving heeft blijkbaar zijn langste tijd gehad. Na een tijd waarin financiële waarden en doelstellingen een overmaat van aandacht kregen, lijkt nu de tijd gekomen om menselijke waarden in het middelpunt te stellen. Dat moet ook tot uitdrukking komen in de omgeving waarin mensen werken. Daartoe moeten de hr-prioriteiten worden herzien.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie