Huisje, boompje en geen feestje

Auteur: Mark Koster | 01-12-2006

Huisje, boompje en geen feestje

De economische cijfers uit het oude continent zijn beter dan verwacht, maar vreselijke stormen pakken zich samen boven de oceaan. De huizenmarkten in New York en Californië bibberen. De theorie nu: niezen de makelaars op Fifth Avenue dan hoesten we ook op het Damrak.

Eurostat dat deze week positieve cijfers presenteerde over de Europese economie, fronst bij sommige doorlopende scenario?s voor 2007 de wenkbrauwen. Oorzaak onder meer: de Amerikaanse huizenmarkt. 'However the risk of a deeper downturn of the US economy, driven by a collapse in the real estate sector, is still there. European growth would probably not hold out against a stronger slowdown of the US economy, or against a spread of the real estate crisis to Europe', staat in een recent rapport.

De Amerikaanse markt, waar de lage rente de huizenprijzen heeft opgejaagd, begint te kraken. De hete lucht veroorzaakt betonrot in het hoogste segment in de rijkste staten, een eerste indicatie dat de economische basis, die op leningen is gebaseerd, wegzakt. In Europa blijven we echter onverminderd optimistisch. Waarom toch? De haaien staan al klaar om zich vast te bijten in deze scheve verhouding. Toch bouwen we lustig voort. Eurostat wijst uit dat 'construction' nog altijd voor de grootste groei zorgt in Europa. Het tweede kwartaal van 2006 leverde 4,7% meer bouwtoestemmingen op, afgezet tegen een kwartaal daarvoor. Opvallend is dat Nederlanders veel vertrouwen houden in de huizenmarkt (13,2% in de maand september) terwijl de Britten, die nu nog hijgend doorbouwen, al eerste haperingen voorzien. Hoe zou dat nu komen? Precies, de hypotheekaftrek is een van de grootste aanjagers geweest van de vaderlandse economie van het afgelopen decennium. Nu de rente stijgt, een linkse meerderheid aan de hypotheekaftrek wil morrelen en de economie niet doordendert schuiven we weer iets dichter naar de economische afgrond. De overspannen Amerikaanse markt hapt nu naar adem en cash. Veel Amerikanen hebben een flexibele hypotheek afgesloten en geen rekening gehouden met de oplopende rentestand. De oorlog in Irak heeft de leentarieven opgestuwd en de leefkosten opgeschroefd. De dalende huizenprijzen hakken nu in op de inkomenspositie van de Amerikanen. Ja, ze zijn een spiegel voor ons. Het hoeft nog niet te laat te zijn: als we de hete lucht uit de hypotheekaftrek laten lopen, kunnen we nog zacht landen als we door onze verbouwde dakkapel zakken

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie