Het AOW-spook waart weer rond

Auteur: Mark Koster | 25-06-2007

Het AOW-spook waart weer rond
Het sociaal-conservatieve consensus kabinet stevent af op een paar grote sociale problemen, die opgelost hadden moeten worden. Wie betaalt de vergrijzing, wie gooit de arbeidsmarkt open en hoe stoppen we de hypotheekaftrek?

Nee, dit is niet de riedel van koekoek één dreun, dit zijn de waarschuwende woorden van het imf . Vrijdag verspreidden de cijferaars van het mondiale economische instituut hun rapport over de toestand van de Nederlandse economie via internet. Balkenende II en III hebben redelijk gepresteerd. Het financieringstekort is in drie jaar tijd van een minnetje omgebogen naar een fors overschot, zij het dat Bos alweer een paar fikse tegenvallers heeft aangekondigd, die nog niet verwerkt waren in de rapportage. Goed, dat is positief.

Dan de sombere kanten van het verhaal. U heeft ze hier al vaak voorbij zijn komen. De AOW en de vergrijzing. Wakker worden allemaal! Het IMF, die toch tamelijk objectief naar de stand van een land kijken, luidt alarm. ‘Nevertheless, ensuring fiscal sustainability still requires a combination of further fiscal consolidation and other sustainability-enhancing structural reforms’, schrijft het IMF het recept voor.
Kortom, doe iets aan dat absurde pensioensysteem en zie eens in dat het bizarre omslagstelsel, waarin een kleinere groep werknemers moeten zorgen voor steeds vroeger uittredende pensionado’s, niet langer te betalen is. Het IMF wijst er op dat een hogere participatie op de arbeidsmarkt gewenst is en dat (ai, ai) de overheid meer flexibiliteit moeten stimuleren op het banenfront. We geven het door hoor, maar rekent u er niet op dat dit kabinet met iets tastbaars komt. De zogeheten participatietop lijkt steeds meer op de slag van Somme. De partijen hebben zich ingegraven in hun loopgraven en dreigen elkaar met handgranaten te bestoken als iemand probeert uit zijn schuttersput te klimmen. Het IMF stelt bijvoorbeeld voor om de duur van de uitkering te beperken en de pensioenleeftijd op te rekken. Even waren deze punten bespreekbaar in een vorige kabinet, maar sinds het aantreden van deze regering zijn al deze tijdbommen in een kast gestopt, wachtend om tot explosie te komen. Ja, dan nog een dingetje (sorry dat ik in herhaling val): wat doen we met de hypotheekaftrek? De huizenmarkt in Amerika heeft een fikse uppercut gehad, met een economisch time out tot gevolg. Onze vrienden van het IMF zien het bij ons ook gebeuren als we niets doen aan de manie van de hypotheekaftrek. ‘Directors nevertheless observed that it (de overheid) does not address the underlying tax incentive to maximize mortgage debt. In addition, Directors generally saw benefits from rectifying distortions adversely affecting both the supply and demand side of the housing market ‘ De observatie is niet nieuws, zoals u weet. Je moet er alleen iets aan doen. Dus, doe er eens wat aan, JP.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie