In 2009: AE-niks?

Auteur: Jeroen Smit | 24-04-2006

In 2009: AE-niks?
Het zou vandaag wel eens een nerveus dagje kunnen worden op het Damrak. Afgelopen vrijdag kopten de media opgewonden: Amsterdamse beurs op hoogste punt in vier jaar. Het hoogste punt? Wanneer was dat ook al weer? Angstige vergelijkingen met het recordjaar 2000 dringen zich inmiddelijk op. Wie daar even induikt wordt vanzelf nerveus. Nog los van die absurd hoge olieprijs.

Er zijn tijden geweest dat een hoge olieprijs en zeker een record-olieprijs de stemming drukte. Maar zelfs in de VS maakt dit feit kennelijk nauwelijks indruk. In de VS was het eerste kwartaal het drukste kwartaal qua fusies en overnames sinds, inderdaad, sinds het recordjaar 2000. De waarde van de aangekondigde fusies en overnames in de eerste drie maanden van dit jaar komt op $883,5 miljard, vierenvijftig procent meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. Het optimisme daar is dus weer grenzeloos.

En als het optimisme iets grenzeloos krijgt, dan moeten beleggers op hun hoede zijn. We weten bijvoorbeeld dat meer dan 70 procent van alle fusies en overnames uiteindelijk alleen maar waarde vernietigd. Het optimisme en de daaronder liggende logica van de slimme rekensommen wordt meestal diep ondergraven door de cultuurverschillen, managers die elkaar de tent uitvechten, etc, etc. Het zijn wanhopige vluchten naar voren. Geen beste vooruitzichten dus. Terug naar het Damrak, want wat betekent dit 2000-gevoel voor onze AEX? Misschien een kleine analyse. Op het adagium de-markt-heeft-altijd-gelijk' spoot de AEX vanaf medio 1997 met 69 procent omhoog naar het all-time-high in, jawel, september 2000: 703,18 punten om precies te zijn. Het ging mis met Nina Brink, Enron en op vele vele andere fronten. Eerst was er twijfel, toen kwam de paniek. Toen riep iedereen de-markt-heeft-nooit-gelijk en in de daaropvolgende 2,5 jaar leverde de AEX weer 69 procent in om op 12 maart 2003 een dieptepunt te bereiken van 217,80. Er werd gevloekt en getierd, de blaren deden pijn. Maar losten op. We zijn weer drie jaar verder met nieuwe records: een plus van 120(!) procent naar de 478 punten van afgelopen vrijdag. Ik ben helemaal niet van de voorspellende grafiekjes, maar wie dit overzichtelijk golvende lijntje doortrekt komt in 2009 uit op een AEX die 100 punten in de min staat. Dat kan natuurlijk niet, maar het is misschien niet onverstandig juist vandaag toch met een dergelijk scenario rekening te houden, alvorens te handelen

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie