Weer een Internet revolutie

Auteur: Willem Middelkoop | 18-10-2006

Weer een Internet revolutie
Onze Jan Peter gebruikt het voor zijn campagne. De VVD om kamerleden bij te spijkeren. De Rabobank om hypotheken te verkopen en de farmaceutische industrie om patiënten te leren hoe ze de nieuwe insulinespuiten moet gebruiken. En o ja, twee jonge Amerikaanse ondernemers verdienden er al 1,3 miljard euro mee.

Over welke branche hebben we het? Inderdaad, Internet TV of nog beter Web TV is het toverwoord op het moment. Nu in steeds meer landen een meerderheid van de Internetgebruikers een breedbandaansluiting gebruikt is video over Internet, na bellen over Internet (VOIP), de nieuwe hit. De twee Amerikanen kennen we natuurlijk als de oprichters van videobibliotheek Youtube die het voor iedereen makkelijk mogelijk maakt video's direct online te zetten.

Door een slimme alliantie met Myspace werden ze in recordtijd veel populairder dan Google Video. Nog een mooi voorbeeld. De Amsterdamse Web TV maker van het eerste uur Face Culture filmde een kleedkameroptreden voor 25 fans van de band Alamo Race Track. Vervolgens zette de Franse platenmaatschappij het filmpje op Youtube en werd het filmpje meer dan 220.000 keer bekeken. Kortom een nieuwe revolutie is een feit. Bedrijven buitelen over elkaar heen om snel ook zelf video's te gaan produceren. Tegen veel lagere kosten dan bij traditionele TV komt videocommunicatie met klant of personeel binnen handbereik. Zoals na de introductie van fotografie in kranten aan het einde van de 19e eeuw foto's niet meer weg te denken zijn uit de gedrukte media zal je vanaf nu overal en altijd worden geconfronteerd met de Internet filmpjes. Bloopers, voor de lol rondgestuurd in de mail, videohandleidingen op de site van een apparatenproducent. Lezingen en colleges voor studenten. En kookprogramma's ontwikkeld door voedselfabrikanten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een toepassing voor te bedenken. Gouden tijden dus voor (ex-)TV makers. Zoals in de jaren negentig alle weekbladjournalisten sponsored magazines begonnen te maken, kunnen nu alle TV makers hun slag slaan met sponsored video activiteiten. Zelf werk ik mee aan een serie rondetafelgesprekken voor Robeco TV. Inderdaad bedacht en betaald door Robeco. Maar ik mag dezelfde vragen stellen als bij RTL Z. Kritische onafhankelijke journalisten maken de boodschap nu eenmaal betrouwbaarder. En die betrouwbaarheid is voor bedrijven van levensbelang. Zeker in het begin van deze video revolutie. Je krijgt immers nooit een tweede kans op een eerste indruk

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie