I-Phone: Paris Hilton van de technologie

Auteur: Mark Koster | 02-07-2007

I-Phone: Paris Hilton van de technologie
De hype rond Apple's I-phone is een bizar voorbeeld van ongeremde marketing. De introductie van het alles-in-n kastje heeft irrationele trekjes gekregen die grenzen aan sektarisme en doet denken fascistische waanzin.

Steve Jobs, de megalomane baas van Apple, schiet door in zijn eigen pathologische gelijk. De man die zich altijd zo afzet tegen het monopolistische Microsoft is met dit apparaat een eigen koninkrijk gestart dat alleen betreden mag worden door kritiekloze aanhangers. De i-phone is op papier een prachtig apparaat, maar veel te duur, te wankel en ook nog eens niet vernieuwend. De eerste zure berichten druppelen al binnen op verschillende websites. Steve Jobs verkoopt geen lucht, maar witte waan.

De batterijen doen het niet goed, de software is schokkerig en demontage van het ding is even link als het onschadelijk maken van een handgranaat. De zes honderd dollar die u kwijt bent aan de telefoon kunt beter nog even in kas houden voor die Chinese replica. Tweede voordeel: dan bent u ook verlost van de gedwongen winkelnering bij Jobs. De slecht geschoren techneut in zijn zwarte coltrui mag zich presenteren als een hippie die denkt in eentjes en nulletjes, hij is een valsere zakenman dan Bill Gates (en hij geeft ook minder aan de armen).

Het businessmodel van Jobs bestaat uit een paar oude Albanese economische wetten: wij zijn een autarkische gemeenschap. We denken dat we alles zelf kunnen. Als u daar anders over denkt, heeft u pech. Sommige toepassingen van de i-phone, maar daarvoor ook al de i-pod, zijn moeilijk te gebruiken in de wondere wereld van microsoft of andere opensource platforms of - ng erger - ontbreken domweg.

De Nederlandse technorati-website Tweakers ontdekte na twee dagen al de volgende omissies: te weinig gigabytes voor video, slechte geluidskwaliteit bij het bellen, geen flash-applicatie, geen opnamecapaciteit, geen spelletjes en ook uw eigen mp3'tjes kunnen niet als ringtone worden afgeluisterd. In de Amerikaanse webgemeenschap wordt er zelfs al openlijk gescholden op de manisch-depressieve computermessias die ook nog in een optieschandaal is verwikkeld. Zullen we deze hype negeren? I-phone is de Paris Hilton van de technologie. Een overschat wit ding dat veel te weinig kan.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie