Hollands talent snakt naar Jack Welch

Hollands talent snakt naar Jack Welch

Auteur: Jeroen Smit | 06-11-2006

Het bedrijfsleven krijgt veel meer vertrouwen bij het verbeteren van de economie dan de overheid en 70 procent (!) van de Nederlanders is voor een versoepeling van het ontslagrecht. Maar dan moeten de best presterenden wel buiten schot blijven. Hé dat is vreemd: kennelijk gebeurt dat nu niet en wantrouwen we het beoordelingsvermogen van onze managers/leidinggevenden.

Deze uitslag van de door McKinsey georganiseerde enquete is een oproep aan managers om nu toch eens aan het werk te gaan. Het ontslagrecht kan worden versoepeld als zij ervoor zorgen dat werknemers die goed werk afleveren daar geen last van hebben. Dat klinkt logisch, maar is het kennelijk niet.

Ik denk dat de meeste managers in die landen vooral bang zijn als het gaat om het beoordelen van de mensen die voor ze werken. Het houden van eerlijke functioneringsgesprekken vinden ze lastig en als het niet echt nodig is (zoals in een florerende economie), slaan ze die confrontaties het liefste maar helemaal over. Het zonder directe aanleiding actief afscheid nemen van mensen die onder de maat functioneren is in dit land al helemaal uit den boze. Bizar, bizar want het is zo ongeveer hun belangrijkste klus. Maak jouw mensen duidelijk of ze hun werk goed genoeg doen, of niet. Door dit onvoldoende duidelijk te maken, richten managers enorme schade aan. Dat ze de probleemgevallen niet aanzetten tot betere prestaties (of verwijderen) is tot daar aan toe. Veel erger is het dat al die mensen die wel vooruit willen, het idee hebben dat ze niet worden herkend en erkend in dat streven. Misschien moeten we nog maar eens naar Jack Welch, u weet wel die keiharde voormalige baas van General Electric, luisteren. Welch vindt dat managers de prestaties van hun mensen constant zo transparant mogelijk moet meten. Hij vindt iemand pas een goede manager als deze ieder jaar de tien procent die het slechtste presteert, consequent ontslaat. Op basis van deze enquete denk ik dat Nederland klaar is voor een dergelijke aanpak. 170.000 landgenoten (in een representatieve steekproef) hebben in ieder geval duidelijk gemaakt dat ze vooral snakken naar de erkenning van hun inzet en talent. En daarbij hoort nu eenmaal het glashelder optreden als talent of/en inzet ontbreken. Voor wat betreft de consequenties stel ik een kleine, Hollandse, aanpassing voor op de aanpak van Welch: iedereen moet toch een serieuze kans (en wat training/cursussen, etc) krijgen om zich te verbeteren. Dus na jaar één eerst een gele kaart en als het 12 maanden later nog steeds niet is gelukt uit die slecht presterende achterhoede te komen: de rode kaart. Het klinkt hard, maar is vooral heel eerlijk. De mensen die het goed doen zullen er door worden gemotiveerd. En de mensen die het betreft weten tenminste op tijd dat ze op zoek moeten gaan naar een plek waar ze wel tot hun recht komen en worden gewaardeerd.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Essay colliers 2.jpg

Urgent: verduurzaam uw kantoor

Huurders en vastgoedeigenaren zijn zich nauwelijks bewust van de steeds strengere duurzaamheidseisen voor kantoorgebouwen. Inertie blijft niet zonder gevolgen, schrijft Jeroen Bloemers, director marketing & business development van Colliers International.

lees artikel
scopist_posts/originals/Executive-Women04v.jpg

Executive Women Event 2020: topvrouwen in het transformatietijdperk

Leiderschap ten tijde van continue verandering is uitdagend. Leiders moeten de purpose internaliseren en uitdragen en inspelen op disruptieve ontwikkelingen. ‘Vrouwen kunnen vooroplopen in het transformeren van het huidige leiderschapsparadigma.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-Van-Doorne04v.jpg

Corporates hebben wel oren naar financieĢˆle innovatie

Alternatieve financieringsvormen hebben een enorme vlucht genomen, constateert Jelmer Baukema van Van Doorne Advocaten. Ook corporates kijken met interesse naar wat alternatieve financiers te bieden hebben. Fintechbedrijven maken de dienst uit binnen deze dienstverlening. 

lees artikel
facebook